RTV Teorija i praksa

prijemnici) i ne projektuju niti proizvode s elektronskim cevima, jer su tranzistori u prednosti zbog trenutne spremnosti za rad, male potrošnje, minijaturnih dimenzija, neosetljivosti na potrese, nezavisnosti od izvora napajanja energijom i praktično neograničenim vekom trajanja. O svemu tome autor piše u dvanaest poglavlja, počinjući uvodom 0 fizičkira osnovama tranzistora i oznakama. Tranzistorski pojačivači. Rukovanje raznim tranzistorskira prijemnicima. Merenje na tranzistorskim prijemnicima. Popravka 1 podešavanje prijemnika. Tehnika štampanih veza. Postupak pri radu sa tranzistorima i diodama. Primena integralnih kola u tranzistorskim prijemnicima. Prijemnici za stereo program. Šeme i servisna uputstva. Razne vrste tranzistorskih uredjaja. Načela za izbor i nabavku tranzistorskih prijemnika, prednosti, servisni podaci sa opisom pojedinih vrsta i tipova. Dodatak uz knjigu su šeme. Strana 209, format 14x20. Izdavač:Tehnička knjiga, Beograd, 1973.

B.Milojević

D.Pantić

MAGNETOFONI III izdanje

Autori u četiri dela sa nizom poglavlja i podnaslova obradjuju sve što je potrebno znati o prirodi, kvarovima i opravkama magnetofona. Principi magnetnog snimanja zvuka. Akustički osnovi. Proces magnetizovanja. Princip rada magnetofona. Eleraenti magnetofona: pogonski mehanizam, magnetofonske glave, elektronska kola magnetofona, zvučnici, slušalice i mikrofoni, trake i kasete, dodatni uredjaji. Upotreba magnetofona: rukovanje, snimanje, reprodukcija, stereofonsko snimanje i reprodukcija, izbegavanje grešaka pri upotrebi. Vrste, izbor i opravka magnetofona: vrste, izbor prema nameni i osobinama,

opravka magnetofona. Dat je iscrpan prilog literature, kao i šeme u prilogu knjige. Strana 278, format 14x20. Izdavač; Tehnička knjiga, Beograd, 1975.

Vojin Cvekić

INTEGRISANA KOLA

Posle pojave tranzistora, nov revolucionarni skok u elektronici je put za mikrominijaturizaciju. Poznavanje tehnologije izrade integrisanih kola, fizike rada elemenata u integrisanim kolima i princip njihovog rada neophodno je savremenom čoveku a рге svega onima koji se bave projektovanjem, proizvodnjom i rukovanjem sistemima i aparatima sa iritegrisanim kolima. U uvodnom poglavlju dat je pregled puta rainijaturizacije elektronskih i radio-tehničkih uredjaja i analizirani su neki osnovni problemi minijaturizacije, U sedara poglavlja prikazani su tehnološki procesi; elementi integrisanih kola: izolacija, tranzistor, dioda, stabilizator napona, kondenzatori, otpornici, kontakti i veze, tolerancije planarnih elemenata, tolerancije karakteristika tankoslojnih elemenata. Principi projektovanja integrisanih kola: izbor elemenata, izbor i definicija karakteristika kola, razrada projektovanog kola, primeri. Logička integrisana kola: osnovne funkcije, logička kola sa bipolarnim tranzistorima, logička kola sa MOS tranzistorima. Osnovna kola u integrisanoj tehnici. Primeri linearnih kola. Strana 258; format 14x20. Izdavač: Tehnička knjiga, Beograd, 1973.

Branislav Djurić

TIRISTORI

Autor u pet delova knjige obradjuje fizičke procese, konstrukciju i osobine ističući: način rada tiristora i triaka, naponsko strujne karakteristike,

214