RTV Teorija i praksa

Telma Makkormak

RADIO U SLUŽBI DRUŠTVENIH PROMENA

Pošto je istakla interes sa kojim je pratila rad II simpozijuma „Radio u osamdesetim godinama” Telma Makkormak, profesor sociologije Univerziteta u Torontu, iznela je sledeća svoja zapažanja i razmatranja:

KOMUNIKACIJA

Prateči rasprave ponovo sam bila iznenađena čuvši jednu dobro poznatu istinu koju ipak valja još jednom podvući: komunikacija jeste najosnovnije od svih ijudskih iskustava kaže ova istina. Međutim, priželjkivala sam da se tu i tamo posveti malo veća pažnja „komunikaciji” tj. potrebi da se ona definiše, da se definiše njeno značenje. Nama je poznat broj slušalaca, poznate su nam navike slušalaca, njihove demdgrafske karakteristike; mi znamo šta se događa u studijima i organizacijama koje se bave sredstvima komuniciranja. Međutim, mi ne poznajemo dovoljno ine bavimo se tako često pitanjem značenja komunikacije u njenom fenomenološkom smislu.

TEHNOLOGIJA lako smo raspravljali o tehnologijama komimikacije i prisustvovali nekim zaista impresivnim demonstracijama ovih tehnologija, očigledno je da smo govorili o društvenim procesima komuniciranja, tj. kako se Ijudi povezuju jedni u odnosu na druge, kako daju određen smisao svojim raznovrsnim iskustvima. Harold Inis (Innis), poznati kanadski ekonomski istoričar i mentor Makluan, i previše je dobro shvatio da se tehnologija komunikacije razlikuje od svih drugih oblika tehnologije. Radi se o društvenoj tehnologiji. Inis nije imao pravo kada je

34