RTV Teorija i praksa

Beschluss über die Beidung des Staatlichen Komitees fur Rundfunk...und Staatlichen Komitces fiir Fernsehen beim Ministerrat vom 4. September 1968.

s Sadašnji predsednik Državnog komiteta za telcviziju nalazi se na dužnosti od 1954. godine. On, kao i predscdnici ostalih državnih komitcta, ima funkciju u rangu državnog sekretara.

socijalizmu kanali za masovno informisanje nacionalizuju, televizija Nemačke Demokratske Republike je od samog nastanka zastupnik određenog dela državne svojine. U skladu sa tim principima televizija u NDR je dobila specifičan sistem upravljanja i kontrole i unutrašnju organizaciju. DRŽAVNI KOMITET ZA TELEVIZIJU Vrhovna kontrola nad elektronskim medijima u Nemačkoj Demokratskoj Republici bila je od 1952. godine, odlukom Ministarskog saveta (vlade), poverena Državnom komitetu za radio-televiziju. Ovo telo upravljalo je i radiom i televizijom do reorganizacije 1968. godine. Tada je Ministarski savem odlučio da se formiraju dva posebna državna komiteta koji če biti pravni naslednici Državnog komiteta za radio-televiziju, i koji če se baviti elektronskim medijima odvojeno. Državni komitet za televiziju je pravno lice sa sedištem u Berlinu. Njegovog zamenika predsednika i članove imenuje Ministarski savet. Dakle, članovi ovog tela nemaju M>orne funkcije niti pak određenu dužinu mandata, tako da se sastav komiteta menja odlukom vlade ili postavljanjem novih glavnih urednika određenih programa. Državni komitet je nadležan za kontrolu celokupne difuzije TV signala, za ravnomeran tehnički razvoj i usavršavanje TV medija, kao i za ideološke i estetske vrednosti sadržane u strukturi TV programa. On sam je formiran po piramidalnoj strukturi odgovornosti, odnosno, kao što je predsednik komiteta

46