RTV Teorija i praksa

potpuno krive odgovore na pitanje o tome kako su došla na svijet 2 Potaknuta ovime odlučila sam da pristupim širem izučavanju ovog problema. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da omladina samo u 10,25% slučajeva 3 dobija prva obavještenja o spolnim problemima od roditelja, a da spolni odgoj prima u porodici samo u 4,16% slučajeva. 4 Na uzorku od 312 ispitanika pokazalo se da dovoljno znanje iz spolnog odgoja imaju samo 4,40% omladine, a totalno neznanje čak 46,44%. 5 Stoga se u ovom istraživanju željelo ispitati u kojoj mjeri roditelji prihvačaju tretiranje spolnog odgoja na televiziji uopče i da li da to televizija učini umjesto njih samih, polazeči od toga kako reagiraju: majka, očevi, oni roditelji koji su o tome več razgovarali, oni koji nisu, a uzevši u obzir njihovu dob i stručnu spremu. ! I Za uzorak su uzeti svi roditelji II razreda Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo” u Rijeci, ukupno njih 100. Kao pedagog škole zamolila sam ih da pogledaju kod svojih kuča televizijsku emisiju Majka me rodila obrazovnog programa TV Zagreb, namijenjenu učenicima II razreda, dakle njihovoj djeci, pa da odgovore na anketu nakon gledanja TV emisije. Emisija govori o jednoj višečlanoj obitelji koja očekuje još jednu bebu, u kojoj majka objašnjava kako se razvija dijete u majčinoj utrobi, kako dolazi na svijet, a to je sve popračeno trik crtežima radi boljeg objašnjenja. Svim roditeljima podijeljena je ova anketa: Dragi roditelji! U utorak, 14. II 1978. godine, bit ce na televiziji emitirana televizijska emisija Majka me rodila. Početak emitiranja je ujutro u 9 sati, te ponovno popodne u 15

2 Anketa među učenicima objavljena u članku M. Giron, Problematika spolnog odgoja u TV emisijama, „Školski vjesnik”, 1, Split, 1978, str. 36.

з Dr Petar Mandič, Seksualno vaspitanje - integralni dio celokupnog vaspitanja, „Pedagogija”, 1-2, Beograd, 1965, str. 244.

4 Isto, str. 245.

5 Isto, str. 247.

6 Manon Giron, Poći od škole, „Školske novine”, 11, Zagreb, 1978.

137