RTV Teorija i praksa

2 „...Želja nam je da časopis RTV-Teorija i praksa postane borbeno glasilo - pomoč svima koji stvaraju ili mogu stvarati programe, svima onima koji mogu da utiču na razvijanje kulture slušanja i gledanja TV programa...”

3 Kao što je npr. pisano o radiiu. Vidi tekstove: • Naša angažovanost danas, Milutin Milenkovič, „RTV-Teorija i praksa”, Br. 6, str. 5. • Okrugli sto -tema: šta radio propušta da čini? Učesnici: M.Jevtović, dr R.Jovanović, R.Latkovski, B.Oljačić, N.Depolo, D.Simić, B. Karajković, Đ.Janković, M. Marinić i S.Goržkovič, „RTV-teorija i praksa”, br. 7, str. 73 - 85. • Jutarnji program? od „mrtvog ugla” do dinamične funkcije - Branko Кагајković, Isto, str. 86-93.

4 Vidi o televiziji: • Aktuelni problemi televizije, S.Budakov, R.Alaj, M.Nuhić, S.Nastić, S.Grah, I.Nojbauer, B.lsmail, B.Puharić, Dž.Juniku, I.Gruden, Ž.Koevski, V.Kojović i M. Jevtović, u časopisu ~RTV-teorija -teorija i praksa” Br. 8/77, str. 16 - 52. ® O prirodi televizijske komunikacije, problemi dramaturgije, Sava Trifković, Isto, str. 65 - 74.

ponekoj situaciji bilo je i ima nizbrdica i stagnacija. Da li je bilo u tim fazama i nekih radikalnijih zaokreta? Valjalo bi da to diskusija pokaže. Mi smo u prvom broju napisali da želimo da časopis bude borbeno glasilo. Jedan od oštroumnih kritičara je zapazio da smo negde u kasnijim brojevima reč „borbeno” 2 izbacili. Slučajnošču ili namerom, to borbeno se nekako izgubilo iz teksta na klapni korica. Ali, to je - u izvesnoj meri - učinila i naša praksa. Pokazao se da od velikog broja Ijudi koje smo uspeli da okupimo oko časopisa (oko 200 saradnika) skoro niko ne želi, niti se usuđuje da kaže sve što misli o televiziji. Zašto? Obično kažu da ima onih koji su kompetentniji, ima onih koji su za to pozvaniji. 3 U jednoj televizijskoj diskusiji dr Ratko Božovič je postavio interesantno pitanje: ko su akteri promena u Televiziji? Da li su akteri promena samo konstituisano javno mnenje, institucije, forumi, ili su akteri promena jedna milionska grupa, sastavljena od lica i ličnosti koje plačaju pretplatu, itd? To bi bilo interesantno razmotriti. Dakle, ja bih vas molio da otvoreno govorite zato što ste vi baš oni koji stvarate televizijske programe. 4 Nas nekolicina smo svojevremeno učestvovali u stvaranju programa, ugradili smo deo svoje životne staze u to što se zove televizija, nastoječi da doprinesemo njenom razvoju. Mislim da - zato - imamo pravo i kompetenciju da veoma otvoreno govorimo o tome šta je sve divno televizija učinila, šta je donela našem društvu i, s druge strane, ako malo „urokljivim” očima gledamo, dovoljno kritičkim - na šta nas poziva i Program Partije, na šta nas pozivaju i javna reagovanja - trebalo bi da kažemo i ono što nam se ne dopada i ne odgovara tokovima razvoja društva i ličnosti.

22]