RTV Teorija i praksa

7 ~Wiring the World”, U.S. News and World Report, Washington, 1971, str. 84.

8 Uđeo COMSAT kao američke agencije u trenutku osnivanja bio je 53%. Godine 1972. u INTELSAT je več bila 81 zemlja članica, a finansijski udeo američke agencije opao je tada na 38,28%.

9 Među članicama je mnogo zemalja u razvoju pa čak i Kina.

10 H.William Wood „The Intelsat System and its Future Challenges”, XXIX kongres lAF, Dubrovnik, 1-B.X 1978.

11 Zemlje koje ulaze u upravni odbor su: SAD, Velika Britanija, Japan, Australija, Kanada, Francuska, Italija, SR Nemačka, Pakistan, Španija, Izrael, Filipini, ~Wiring the World”, U.S. News and World Report, Washington, 1971, str. 87.

12 Komunikacioni sateliti serije „Intelsat I”, poznati pod imenom „Rana ptica” imali su 240 telefonskih veza ili ekvivalent za jedan televizijski kanal (1965). Komunikacioni satelitserije „Intelsat II” (1967) imao je isti prenosni kapacitet, ali je upućen na nove lokacije. Komunikacioni sateliti tipa „Intelsat III” (1970) zamenili su ranije lansirane letelice. Njihov je kapacitet već bio 1 200 telefonskih veza ili četiri TV kanala istovremeno. '3 H.WiJliam Wood „The Intelsat Šystem and its Furure Challenges”, XXIX kongres lAF, Dubrovnik, 1-8. X 1978.

satelita.” 7 Polazeći od te namere SAD su ponudile nekolicini zemalja da se uključe u konzorcijum, i prvi ugovor o osnivanju INTELSAT potpisalo je devetnaest država. U početku SAD su u konzorcijumu raspolagale „paketom akcija”, ali kako se broj članica od 1964. godine, pa kasnije, povečavao, tako se i udeo kapitala SAD u sistemu smanjivao. B To je privuklo nove članice, tako da ovaj međunarodni konzorcijum sada okuplja 102 zemlje i ima takođe preko 100 zemaljskih prijemnih stanica na svim kontinentima, od kojih je jedna od najaktivnijih i naša stanica u Ivanjici. I po značaju i po sastavu INTELSAT je danas najuniverzalniji satelitski telekomunikacioni sistem, 9 na koji več otpada 60% svih međunarodnih telekomunikacionih usluga (telefon, radio, TV, i podaci za kompjutersku obradu). 10 Njime još uvek preko upravnog odbora upravlja 12 država sa največim ulogom kapitala, što je još uvek kvalitet protivan njegovoj univerzalnoj prirodi. ll INTELSAT je več lansirao četiri generacije komunikacionih satelita l2 od kojih je svaka naredna generacija povečavala pojedinačni i ukupni prenosni kapacitet u sistemu. Međutim, još uvek se sateliti najviše koriste za uspostavljanje interkontinentalnih telefonskih veza (preko 80% korišćenja spada u te svrhe 1970. godine). Trenutno, INTELSAT koristi tri satelita nad Atlantikom, jer je upotreba najveća u sevemoj hemisferi, i po jedan nad Indijskim i Tihim okeanom. U rezervi stoji osam satelita a priprema se i nova generacija „Intelsat V”. Ovaj satelit če biti sposoban da obezbedi 12.000 dvosmernih telefonskih veza i još dva TV kolor kanala. l3 Četrnaest

192