RTV Teorija i praksa

preprodaju drugim korisnicima. 20 Konkretno, upotrebljavaju ih brodski prevoznici za veze i navigaciju, kablovske televizijske kompanije, kompanije za kompjutersku obradu i prenos podataka, PTT korporacije itd.

PLANOVI Kao što se iz navedenih primera vidi, osim funkcionisanja nekolicine internacionalnih i nacionalnih satelitskih sistema, napori ostalih zemalja da se priključe tek su u povoju. Zbog toga se sve veči broj država regionalno, i po drugim osnovama, udružuje radi stvaranja satelitskih komunikacionih sistema, Cilj je da se zajedničkim snagama osvoje delovi neophodne tehnologije (raketa nosač, satelit, zemaljska stanica itd.) koja je još uvek pod monopolskom kontrolom nekolicine nacija. Osim toga, ovakvi oblici povezivanja predviđeni su da kasnije prerastu u manje sisteme za specijalno komuniciranje, nalik na INTELSAT. Primer ove vrste predstavlja projekt EUTELSAT, To je privremeni međunarodni (evropski) konzorcijum, osnovan 1977. godine. Na inicijativu „Evropske konferencije uprava pošta i telekomunikacija’ (CEPT) šesnaest (od 24) zemalja članica prihvatilo je osnivački sporazum. 21 U stvari, inicijativu su pokrenule zemlje Zajedničkog evropskog tržišta koje su za sada i največi akcionari u konzorcijumu. One računaju da če se projektu pridružiti nove zemlje koje ulaze u ZET, a zatim i ostali evropski partneri preko svojih asocijacija kao što su CEPT i EBU (European Broadcastin Union) i neke zemlje šireg mediteranskog regiona koje su, takođe, članice CEPT ili EBU. U tom kontekstu vrlo se konkretno i našoj

20 Ibidem, str. 38. 2' Osnivači EUTELSAT su u isto vreme i zemlje članice INTELSAT: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, SR Nemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugalija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska i Velika Britanija. Četiri lidera ZET poseduju 57% akcija ovog konzorcijuma, i to su; Francuska, SR Nemačka, Italija i Velika Britanija.

195