RTV Teorija i praksa

FILM Direktan prenos nije moguć! Ovde se javlja jedan ekstremni slučaj, gde film uopšte ne može da pruži ono što može elektronika. Sam spisak dodatne opreme za direktan prenos svakako ne pokazuje sve operativne mogućnosti koje su razlićite, a i zavise od programsko-tehničkih uslova i zahteva.

Več na početku je bio podvučen, kao bitan, relativan odnos film-ENG. Taj odnos se menja i, prema najnovijim podacima, možemo uskoro očekivati ogroman skok cene filmskog materijala, a več sada odnos predstavlja 1 : 3,5 u koristENG. Sa druge strane javlja se i druga prednost elektronike i to u magnetnim materijalima za snimanje slike i zvuka koji se mogu ne samo brisati već i, što je još važnije, višestruko upotrebiti.

159

II Materijali za snimanje i obradu 10-minutne emisije: ENG - Kaseta U-matic 650.- din. U k u p n o; 650.- din. FILM - Filmska traka sa razvijanjem 1.800.- din. - Magnetoskopska traka 250.- din. - Perfo-traka 250.- din. U k u p n o: 2.300.- din.

III Vreme obrade snimljenog materijala 10-minutne emisije: E N G - Pregled kasete 10 minuta - Montaža 30 minuta - Eventualno presnimavanje na VTR 10 minuta U k u p n o: 40 minuta ili 50 minuta