RTV Teorija i praksa

skladu sa specifičnostima i iskustvom koje smo kao pokret i kao partija sticali. Stoga serija predstavlja značajan prilog naučnoj analizi i proučavanju naše prošlosti. 9. S obzirom na iznete činjenice, a imajući u vidu rasprostranjenost televizijskog medija u Vojvodini, njegovu efikasnost, neposrednost, snažno psihološko, emotivno i umetničko dejstvo, želeK smo da čujemo šta o seriji misli najširi auditorij s kojim televizija komunicira. U tom cilju razgovarali smo sa 908 članova 375 2 pretplatničkih domaćinstava u Novom Sadu. Razgovor sa ispitanicima vođen je o sledečim pitanjima: gledanost emitovanih epizoda 3; osnovne vrednosti epizoda koje su gledaH; uloga KP] i Tita u prelomnim istorijskim zbivanjima; da li ih je gledanje serije motivisalo da pročitaju knjigu ili studiju u kojoj se govori o tom vremenu i o tim događajima; da И su se iz epizoda koje su gledaU upoznaU dovoljno i istinito sa događajima koji su predmet dosadašnjih epizoda; o kojim bi događajima, ličnostima iU periodima iz istorije iU savremenog razvoja naroda i narodnosti Jugoslavije valjalo snimiti jednu novu, sUčnu seriju; da U im više odgovara ovakav način prikazivanja istorijskih događaja iU više vole igrane serije sačinjene na osnovu istorijskih događaja i, najzad, kako ocenjuju ovakav vid saradnje televizijskih kuča iz naših repubUka i pokrajina u proizvodnji zajedničkog programa. 10. Sagovornici su nam bili Novosađani različitih zanimanja; stvaraoci u raznim oblastima materijalne i duhovne proizvodnje

2 Istraživanje mišljenja i stavova auditorija o seriji lV Stvaranje Titove Jugoslavije” sprovedeno je na reprezentativnom strafifikovanom dvoetapnom uzorku pretplatničkih domaćinstava iz grada Novog Sada. Stratifikacija je sprovedena s ciljem da obezbedi da u uzorku budu zastupljena domaćinstva 1z različitih delova grada. U prvoj etapi izbora slučajno su izabrane ulice, a u drugoj etapi pretplatnička domaćinstva sistematskim izborom sa zadanim slučajnim početkom i korakom izbora.« . Od 47 800 aktivnih televizijskih pretplatnika (prema izveštaju Odeljenja RT naknade od 26. februara 1981. godine, str. 23) izabrano je u uzorak 375 (0,785%) pretplatničkih domaćinstava.

Anketiranje su obavili posebno obučeni saradnici, studenti viših i visokih škola Univerziteta u Novom Sađu. U 375 domaćinstava anketirano je 908 ispitanika starijih od 15 godina. (Plan uzorka sačinio je Vladimir Jerković, diplomirani matematičar, istraživač u Odeljenju za istraživanje programa i auditorijuma RT Novi Sad).

3 Istraživanje je sprovedeno posle emitovanja treće epizode serije „Stvaranje Titove Jugoslavije".

30