RTV Teorija i praksa

4) značaj informisanja za učešće u samoupravnom ođlučivanju (ovo pitanje neče biti podrobno razmatrano). Ovde čemo izložiti samo deo pitanja i rezultata dobijenih istraživanjem. 2 Da bismo procenili promene o informativnom dejstvu pojedinih medija, potrebno je osvrnuti se na podatke o objektivnoj rasprostranjenosti pojedinih medija: 1) Televizija Godine 1968. u SFRJ je bilo 2,800.000 pretplatnika pojedinaca, što znači da je 1 aparat dolazio na svaka 3,8 domačinstva; u Vojvodini je te godine bilo 168.000 pretplatnika, tj. 1 aparat na svaka 3,6 domaćinstva. Godine 1979. broj pretplatnika u SFRJ popeo se na 3,535.000, odnosno 1 aparat je dolazio na 1,7 domačinstvo, a u Vojvodini je bilo 463.000 pretplatnika, odnosno 1 aparat na 1,4 domačinstvo. 3 U 1981. odnos je oko 1,2 domaćinstva na registrovani aparat Kod televizije Vojvodina još nije dostigla nivo zasičenosti, mada mu se približava. Međutim, televizija se prati više nego što ima prijemnika - kod prijatelja, suseda. God. 1979. je samo 2% Vojvođana izjavilo da nikad ne prati TV program, a među ponuđenim kulturnim aktivnostima ispitanici su najčešče (66%) optirali za TV program kao aktivnost koje bi se najteže odrekli (D. Pantić). Porast broja TV pretplatnika u posmatranom periodu je vrlo velik i među tri pomenute vrste medija najizrazitiji. Međutim, time se ne može objasniti u celosti porast informativnog uticaja televizije - na koji čemo naiči - jer je porastao i broj pretplatnika radio-prijemnika i tiraž štampe. Reč je, pre svega,

2 Ispitivana je publika RTV Novi Sad, prema uzorku koji če biti izložen; ispitivanje je ostvareno uz pomoč standardizovanog obrasca, putem razgovora, a obavili su ga anketari Službe za istraživanje prograraa i auditorijuma RTV Novi Sad, aprila 1981. godine.

Osnovni skup činili su članovi pretplatničkih domačinstava iz mesta (primenjena je cut-off metoda, tako da naselja sa manje od 250 pretplatnika nisu obuhvačena osnovnim skupom) SAP Vojvodine u kojima je više od polovine stanovnika srpske, hrvatske ili crnogorske nacionalnosti.

Prijem programa Televizije Novi Sad preko predajnika Venac i Subotica trebalo je u tim mestima da je moguč.

Domen zaključivanja na osnovu uzorka; osnovni skup. Vrsta uzorka; uzorak verovatnoče.

Model uzorka; dvostruko stratifikovani dvoetapni uzorak pretpiatničkih domaćinstava Podaci Saveznog statističkog zavoda i Pokrajinskog statističkog zavoda.

172