RTV Teorija i praksa

Mr Nevenka Perković

REGIONALNI TELEVIZIJSKI PROGRAMI SADAŠNJA SITUACIJA I DALJI RAZVOJ

U Centru RTB za istraživanje programa i auditorijuma obavljeno je u 1981. godini istraživanje regionalnih televizijskih programa. Obuhvaćene su emisije koje se na programu Televizije Beograd emituju specijalno za pojedine regione. Rađena je analiza sadržaja 8 regionalnih hronika (iz svakog regiona po jedna) od 20. do 29. jula 1981. godine. l Za sagledavanje situacije u ovom trenutku smatralo se dovoljnim da se prikupe podaci za 8 regionalnih hronika. Na to nas je navela činjenica koju smo uočili dužim pračenjem emisija da nema bitnijih razlika među emisijama bilo da su iz različitih ili iz istog regiona. Stoga mishmo da če sledeči podaci koji su o emisijama prikupljeni, iako su dobijeni od relativno malo emisija, dati opštiju, ali za sada dovoljnu sliku o regionalnim programima. Interesovalo nas je, šta se u okviru regionalnih hronika emituje i na koji način. Za istraživanje i auditorija i koristilo se stalno serijsko Panel istraživanje Centra. 2 Za ovu svrhu Panel je koriščen na dva načina; prvo, upotrebljeni su postoječi podaci o regionalnim hronikama dobijeni svim serijama Panela od februara do septembra 1981. godine i, drugo, u avgustovskoj i septembarskoj seriji Panela stalnom upitniku pridodata su pitanja koja su se odnosila isključivo na regionalne programe. Panelom su

1 Istraživanjem nije obuhvaćena Beogradska hronika, kao regionalni program beogradskog regiona, jer je- bila predmet posebnog istraživanja a po fizionomiji programa, učestanosti emitovanja i dužini trajanja razlikuje se značajno od ostalih regionalnih hronika.

2 Panel je stalno serijsko istraživanje Centra RTB za istraživanje programa i auditorijuma koje se obavlja svakog meseca u trajanju od 1 sedmice. Pažljivo izabranom uzorku od 100 gledalaca i slušalaca, koji žive u svim regionima SR Srbije bez pokrajina, daje se upitnik sa TV programom od jedne sedmice i oni obeležavaju emisije koje su gledali i istovremeno ih ocenjuju. Podaci dobijeni ovim istraživanjem predstavljaju valjan indikator pračenja programa i mišljenja gledalaca o emisijama.

80

TELEVIZIJA