RTV Teorija i praksa

metoda i instrumenata istraživač-analitičar ima stvarne praktične mogučnosti. 2 U poređenju sa dnevnicima iz prošlogodišnje festivalske produkcije (Neum ’B7), ove godine je bilo manje prostora za unapred pripremljene reportaže i druge atraktivne priloge koji nisu bili uslovljeni dnevnim zbivanjima. Verovatno je na to uticao izabrani dan u nedelji (prošle godine ponedeijak, a ove utorak) јег nisu svi dani podjednako bogati političkim zbivanjima, što može uticati i na aktueinu sliku događaja koju gledalac doživljava posredstvom TV medija. Ovoga puta dnevnici su bili zaokupljeni aktuelnim unutrašnjepolitičkim događajima (svođenje rasprave o predloženim amandmanima na Ustav SFRJ, sednica Predsedništva CK SKJ i sl.) koji ne trpe izostavljanje, pa čak ni pomeranje za kasnije izdanje dnevnika, mada šire izveštavanje o toj temi nije izostalo u kasnijim dnevnicima (beogradski Drugi dmvnik je najavio širi izveštaj za Treći dnevnik). Po našem mišljenju, formiranom na osnovu jednokratnog i kontinuiranog pregleda svih 10 takmičarskih dnevnika, 3 bez mogučnosti naknadnog pregleda bilo kojeg od njih i koristeči isključivo sopstvene zabeleške o ovogodišnjoj i prošlogodišnjoj produkciji, TV dnevnici koje smo videli ovoga maja emitovali su više priloga iz drugih sredina širom Jugoslavije što je nesumnjivo dobar trend ka daljem izgrađivanju koncepcije informisanja o događajima u čitavom jugoslovenskom komunikacionom prostoru. lako su se redakcije trudile da takmičarski dnevnici budu brižljivije urađeni i tematski primereniji pretpostavljenim kriterijima žirija (obrada priloga, izbor sadržaja, izveštavanje o aktuelnim gogađajima iz drugih delova Jugoslavije) mogle su se zapaziti i izvesne specifičnosti uslovljene političkim stavovima

2 Za početak bilo bi neophodno da se obezbede tehničke mogućnosti za naknadni pregled neke emisije u celini ili njenih delova.

3 Emitovani su sledeći dnevnici: TVPR (na albanskom), TVSK, TVTG, TVNS (na mađarskom), TVNS (na srpskohrvatskom), TVSA, TVBG, TVLJ, TVLJ/Koper (na italijanskom) i TVZG Koperski dnevnik je imao simultani prevod, dok prištinski, na primer, nije.

203