RTV Teorija i praksa

pomoći Dramskog programa Radio-Beograda u presnimavanju radio-drama. 1 METODIČKI POSTUPAK U skladu sa temom nastavnog plana i programa: odnos književnosti prema drugim umjetnostima, upotrijebili smo radio-dramu Dundo Maroje da se, na kraju školske godine, produktivnim ponavljanjem vratimo na razdoblje renesansne umjetnosti. 2 Vaspitni ciljevi i zadaci: angažovanjem misaonih aktivnosti učenika pri tješavanju zadataka uspoređivanja, samostalnog uočavanja, rješavanjapo analogiji sličnih problema, pronalaženja sličnih problema u novom kvalitetu i uočavanje različitosti. Obrazovni ciljevi; ponavljanje i dublje sagledavanje znanja o renesansnoj umjetnosti i uočavanje nekih od bitnih suodnosa dvaju umjetničkih raedija. 3 Oblici rada; individualno i razredno. Nastavna sredstva: književno djelo, radio-snimka, nastavni listići. Nastavne metode: bilježenje, tekstualna izlaganja, slušanja, dijaloška. Osnovni pristup: komparativni, analitičko-sintetički.

1 Posebno smo zahvalni reditelju Miroslavu Jokiću na uspostavljanju ove saradnje kao i na poticajnom predavanju o radiofoniji koje je održao u okviru seminara Zimske škole u Neumu (u organizaciji Kino-saveza BiH) januara ove godine.

2 Časovi (blok-sati) su održani u I 7 odjeljenju Škole za metalska zanimanja u Elektromašinskom školskom centru u Mostaru. Na osnovu održanih časova izvršili smo u metodićkom pristupu manje korekcije, uz saradnju pređmetnog nastavnika Branke Drmać.

3 I stari i novi program nastave srpskohrvatskog jezika u BiH sadrži zahtjev da se osposobljavanje ućenika za stvaralački i samostalan rad organizuje i uz pomoć drugih izvora obrazovanja.

58