Seljanka

п

или су му пелене мокре. Уместо да га мати расповије“ и види шта дете узнемирава—она му даје сису. Неразумно дете прими сису, иако није од глади викало, забави се за час сисом, па после кратког времена опет заплаче због истог разлога као и пре. Мати не отклонивши први узрок опет му да сису, и тај штетни начин ућуткивања понавља сваки час, кадгод се дете заплаче. По себи се разуме, да сувишна храна шкоди нежном и осетљивом желуцу и цревима детињим. И његовом желуцу треба времена да свари храну, а то време траје три сата; желуцу кад се испразни треба мало и одмора, ако хоћемо да буде здрав. Према томе оброци не смеју чешћи него свака три и по до четири сата по један оброк, тако да дете на један дан добије: свега пет оброка. Када се тако тачно одржавају размаци између два оброка, дете се неће никад прејести.. (Особито је опасно дете неуредно хранити. крављим. млеком.

Кад се одојче храном претовари добије „грижу“, чупање и много плаче. Што више плаче тим му мати више даје сису или цуцлу да ућути. Детету од тога бива све горе, почне повраћати и проливати. и, ако се "детету још за времена не помогне, оно и умре од - поквареног желуца и црева. Ако детенце и не умре одмах, оно постане „злохрано“. Храну често повраћа, због дуготрајних пролива изгуби се и свене, добије мекане кости и закржљави. _

Наш сељак зна врло добро, да је младо теле много боље, када га не пусти да краву сиса цео дан, без _реда, него у одређено време неколито пута на данПа зар код детета да држимо мањи ред него код те. лета2! Не треба се позивати на случајеве, где је дете сваки час сисало, па је ипек остало здраво. Погрешке се освете а пре а после; зато, што по гдекоји пут не: дође одмах казна, не значи да можемо слободно грешити.

Рг. Ђ. јовановић _

Свилене се мараме перу овако: Ољушти неколико кром-“ пира, и онда их истари на треници. Ову смесу процеди кроз. чисту крпу и тој води додај још обичне воде. У тој течности опери мараму без сапуна. Марама не губи боју, него до: бија још поред тога и сјај и извесну чврстину.