Seljanka

Ко

(Савети за жене како ће сачувати своје здравље

Прочитај пажљиво ове редове и држи их у кући тако да их опет можеш прочитати и твојим комшиницама и пријатељицама када се заједно нађете.

И твој муж нека ово прочита, јер и он треба да зна како да чува своју жену.

Народна пословица каже: Не стоји кућа на земљи, него на жени!

То значи: напредак и благостање једнога дома зависи каква жена у њему живи.

А која жена може на себи држати кућу, то јест бринути се и за малу децу и за старе родитеље, за благо у кући и около куће»

Само здрава жена може обављати све те послове, само она кућа, у којој ради здрава жена, има чврсте темеље.

Зато памтите и жене и мужеви: за срећу и корист своју и своје деце, за добро и благостање вашега дома, чувајте ви жене своје здравље и држите се ових савета, а ви мужеви помогните жене у томе.

Како ће жена сачувати своје здравље:

Већ у раном детинству пази на своје женско дете да се правилно развија, јер њу чека велики задатак у животу: да носи, да рађа, да доји и одгаја децу. На храну добро пази, брини се да има доста чистог ваздуха и сунца, иза рада нека се одмара. Сан је најбољи одмор, зато дете нека довољно спава и не мучи је већ из рана везењем и ткањем по ноћи. Обавести твоје женско дете шта наилази кад наврши 12—13 година.

Бог је оставио да женско чељаде рађа, то је врло важно да се наше сељанке упуте, нека ће може биги рећи, шта би г-ђици да пише о трудним женама, то је срамота, а ја велим да то није срамота, него да је грехота, што наше младе мајке у селу пропадају због те срамоте лажне.

Трудноћа није болест, али је једно изванредно стање у којем жена, ако се добро не негује, може лако изгубити здравље. Ако се трудна жена не осећа добро и види да нешто није у реду, нека не слуша бабе и врачаре, него одмах нека пита бабицу и то школовану бабицу. У задње дане трудноће не удаљавај се много од куће, јер те порођај може изненадити на каквом незгодном месту и ради тога могла би страдати и ти и дете. Све ствари које су потребне за порођај спреми на време. Соба у којој жена рађа, постеља на којој лежи, рубље у које је обучена и све остало на себи и около ње мора бити добро опрано и чисто. Страшно је ра-