Sion

288

пароха боље него ја, он ће знати да је живот једног пароха пун прегоревања; даље признаће да парох оскудева у оаште свима стварима, које би му могле убдажити његов чемерни положај. Сама вера и надежда у награду небесну кадре су пригнути једног младића да се посвети свештеничком чину, а таких чедних синова вазда ће рађати српске мајке. У Аустрији н. цр. кључари аисана уживају слободан квартир, огрев и до 60 дуката годишње плаће, а многи свештеници немаду више од 300 Форинти! па се ипак на њи виче— Постигнути цељ без срества, могуће није, ако се хоће озбиљно да свештеници буду људи културни, треба их помоћи и подићи из сиромаштва кога данас трпе. И свештеника заиста имаде богатих али су то изнимке, то богатство нису добили носећи црну дугу мантију ! Писац историјскога развитка у осталом смотрено мисли о цркви и о свештенству, тога ради лако му се може опростити овај Јарзиз са1агш. Претресајући ову маду погрешку у „Сиону" ево мп се баш нехотице насади на перо Црна Гора, коју је ове године издао у Београду, г. архимандрит Н. Дучић. 0 некнм н>еговим изразима писаћу вам другом прпдиком. 9. Маја 1874. год. у Срему. Трифун Видаков. Г хД А С Н И 1^.

Рукоподожени су: Л.ука Поповић уч. IV раз. богосдовије 12 Јануара за свештеника, а прошдог месеца одређен на парохију свог почив. оца Гавре у Каменово у окр. Пожаревачком. Љубомир Путниковић из Касидода окр. Пожаревачког за ђакона 30 Јануара, а за свештеника 2 Фебр. и одређен за капедана оцу свом свештенику Касидодском. Спма Поповић из Медвеђе окр. Јагодинског 23 Марта за ђакона, а 24 истог м. за свештеника на парохију Средњевску у окр. пожаревачком. Атанасије Мидосављевић из Пожаревца 8-ог Марта за ђакона а 9. ист. м. за свештеника и одређен за капедана на парохију вед. Црнићску у окр. пожаревачком. Адександер Никодајевић из Пожаревца 24 Марта за ђакона, а 25-ог ист. м. за свештеника и одређен за капедана своме тасту пароху Лучичком у окр. пожаревачком.

Некролог. Алексапдер Поповић парох Гунцатски у окр. Крагујевачком упокоио се 20-ог Марта ове године. Адекса Поповић парох Ливадички у окр. пожаревач. упокоио се 14 апр. тек. године.

У ДРЖДВНОЈ ШТАМПАРИЈИ.