Školski list

т

Цд(5Сткг(10Ц11и грлда ка рг^ц-к твои положи. Онда е онг т. е. царг Константинг престолнвш градг царства свога, цариградг или Константинопол!, у твое руке, Боже, положјо ; царЂ Константинг кадг е вЂру Христову прим1о онда е новвш градЂ свога царсгва Богу препоручш, и посветити дао! Кои уме приповбдити Библичну пов Ф стб о обраћенго апостола Павла? А како е царт> Константинг в^ру Христову примш ? (види Шк. Л. год. 1859, нодђ насловом-в: „Частнвш крстт> Христовг.") бгожг сплсли ксегдл К2 мир1, молитклми Еогородицу, едине челов1ко/1к >Бче. Таи царствугоћш престолнвш град-в помажи и даи мирђ нЂму и н^говим-б хрииЛанскимт. жител»има, о Боже кои лгоде лгобиш-в. То учини Гоеподе, ради молитава пресвете дЂве Мар1е, кое она предт> тобомг, за насв непрестано приноси. 2. Кондакг. Констлнтинг ддндсг сг мдтф11о бленок) крестк ИКЛА10Т2, всечестное дреко. Данасг Константин -в царг с' сво10м матеромЂ бленомт., лвлнго откриоаго, показуго облвлгого свима лгодма крстт> частнБш, на комђ е 1исуег Христост. разапетг 6 бм . У кои данг споминЂ св. наша црква изнашашће частнога крста (1. авгуета?) Какви обреди бвшаго тни дант. у храму БожЈем-в? У кои се данг празднуе узвишенЂ частнога крста? (14. септ.) Како се таи динђ зове у црквевом езБшу? А како га МБ1 у обичномт. говору називамо? — Шта се светкуе треће недел$ велика поста? Кадт. бвша успомена ев. Константину и блени? (21. ман). Ескх2 оуво посрллшнТе Крст-Б Христовт, естБ частно дрво, кое е свш жидова осрамоћенЂ. Орг^жТе ж« нл протикниА в^рних^ цлреи. А то исто дрво частнога крста еств моћно оруж1е вЂрнБтхт. ХристЈанскихт. царева противу противника Христовогт. имена. Нлсх ео рдди икиса знлмбнУе келТе, и ко врднехх грозное. брг зарадт, наст. показао ее кретг као знаменЂ велико важно, снасоносно, у раговима страшно за еве нротивнике имена ХристовогБ.

ИауиЂ и кокошћ. (бдна басна.) бдаредт. рекне наунЂ кокоши: „Гле како се пето вркочи, — и опет -Б невичу лгоди: гле горда петла, него све: гле горда