Školski list

542

А кое су ти пацови у држави? упита цар. То су они лгоди, одговори министарг, — што никое заслуге ни вредности немаго, али св уму до господара додворити, пак онда жаре и пале. Ти лгоди унроиасте земиго и госпо ара, а народт> их гледа и трии, плаче на ња и проклинћ ихг, ал ноштугоћи и мииугоћи еиогг гоеподара нит сме нит зна, како да ее уеуди на нва, — то су нацови у идолу.

Локман. (Кдна иеточиа прича.) бдаред упиташе Локмана (ово е био едан персиски мудрац) где е учш, да е тако и мио и мудар човек изашо; а он одговори: „само код груби и код будала. Свагда сам пазио, да никад оно неучиним, што аш ее ние на њима допадало "

ВегарЂ ио соби. (бдна лекцин иат. Физике). По соби има ветрова као и на полго, кои чаег одудт, час одундт. задуну; има ихт. ладни и топли, по патосу или по слемену пнре1и , доле падагоћи или у вигј . летећи, има виора и прави бура, и ко на н.и непази, може и у соби, као и иа нолго од'Б н>и страдати, може часкомг кинвицу, зубоболго и друга већа зла на се навући. Да се уверишг, да ихт, има, узми мало панерн, навулн, или мало еитно разчешлнна евилеиа конца, то е довол>но алата за ове оните, и ако е еоба незагреана сгани мирно на сред г б собе и нусти нанерце, навуљицу или ту разчешллну свилу с висиие, они ће лагано и мирно доие надати, знакг, да никаквог ветра у соби нема, тишина е. СадЂ подаи у пећи ватру заложити, да се весело разгоре. Чимт> се пећв загревати пође, одма ће се и ветарг у соби почети дизати, Ватромт. у пећи савг ваздухг около пећи загрее се, пакт. поедине мрвице ваздуха стану се размицати, баш као оно лгоди, што на зими едант, низт. другогљ стиенути на врућини се размичу, да вшце места и одуха добаго. Таи загренни ваздухч. постане ређи и лашии. и диже се низт. пећБ у вис