Školski list

1881. што достојније прослави своју десетгодишњицу и изабрао је у то име један одбор, у ком су гг. Иван Филииовић, Стј. Басаричек и Аите Ирголић, да о том размишља и да према том у своје време нредложи, што би требало учинити. Досад је закључеио, да се том нриликом изда сиоменснис.

Како „Хр. В." јавља нреставио се у Ужици 4. Фебр. тамошњи прота Гаврило ПоаовиИ у 59. години живота. Пошто је свршио у Београду богословију био је од г. 1842—1850 учнтел,, а г. 1851. запопио се и те исте године произведен је за протојереја. За сво време свога живота и своје службе отликовао се прота Гаврило где је год био љубавл>у према с.војој служби, према слободи и напретку свога народа. У ужичком крају уживао је безграничпо повереље и сву љубав народву. Особит« се хвали његово милосрђе, које је најбоље осведочио за време рата за ослобођење и независност, кад је ужички крај био пренуњен јадном босанском рајом. Колико је љубио свој род види се из његовог тестамента, где је укратко забележено ово: „ Моју тековину остављам онаме, што мије вазда најсветије било, а то је нааредку народа сраског и моје миле домовине, и наређујем, да се деца — ђаци из ирихода мог имања школују и васиитавају Имаовина покојникова износи на 240.000 динара. Својим завеиггањем нодигао је себи пок. нрота Гаврило вечап спомен у срискоме народу! Уз сарадњу више професора учитељске школе и учитеља основних школа паумио сам да иокренем и издајем иедагошки лист, под насловом:

учитељима даде нрилике и могућности, да се читаљем и радом у тол листу усавршапају у недагошком знаљу и школском раду •, II. Да одржава хармонију изме])у свију васаитних завода измсђу родитељске куће, основне шкоде и средљих школа. Ирема томе „Васпитач" ће доносити поглавито чланке из оиште и примењене науке о васпитању, чланке из историје педагогије, оцене педагошких и школских књига ц часописа, извештаје о напредовању просвете код Срба и код других народа, о раду учитељских зборова и скупштина и т. д Правац диста биће научно иедагошки. „Васпитач" ће заступати нарочито ири2>о,1нн развитак и слободну саморацњу васиитаника у кући и школи. Као нотпуно независан лист, „Васпитач" ће објективпо претресати сваковрсна просветна питања, без обзира на личне и нартајске внтересе, имајући у виду једино истински накредак народне иросвете. Онширан програм изаће у првом броју „Васпитача." Према главном задатку своме, „Васпитач" ће служити понајвише г. г. учитељима основних школа. С тога се обраћам пре свега њима с молбом да се заузму за скупљање претплате на овај лист: који ће заступати поглавито њихове интересе, дајући им прилике за усавршавање и износећи на јавност њихове жеље и жалбе, тегобе и сметње у њиховом раду, које ће се на тај вачин пре уклањати. — Исто тако умољавају се г. г. наставници средњих школа , да потпомогну овај лист, који својим програмом обухвата и наставу у средњим школама. — На послеису, надам се, да ће и сви остали иријатељи сриске школе и народне иросвете одазвати се овом позиву, те ће помоћи да се одржи, овај једини независии школски лист у Србији.