Školski list

— 32 -

«■ одбор, ком је нокојни Лаза био перовођа, жуп. школски надзорник и љегов иомоћник, маџароки учитељи и учитељице и многобројна остала иублика. Надгробно слово, које је свом другу изговорио г. Ст. Коњовић, доносимо напред. — 13. јан. преставно се у Ст. Аидреји окружни нротоје реј будимски Јован МиликшиК у 61. години живота. У млађим својим годинама служио је покојник и као учитељ, а као прота био је много година окружни школски управитељ. — 9. јануара преминуо је у Темишвару тамошњи прота Васа ТабаковиЛ у 72. год. живота.

НОВЕ К Б Н Г Е. Српство. Лист за материјалне и просветне интересе народне. Излази у Вршцу једанпут недељно. Стаје на годину 5 ф . За уредништво одговара Дхзза Нанчић. Штампана је и III. књига „Дела Ђуре Јакшића," у којој је прво коло приповедака песникових (од 1860 — 1870 год.). У овој књизи има приповедака, које досле нису биле нигде штампане. Штамна се већ и IV. књига, у којој су приповетке песникове доцнијега времена. Књига IV. бића већв од досадашних, а још ћд веће бити V. VI. и остале. С тогаје ударена цена свакој књизи динар и по. За то је неистинит растурени глас, да је цена другој књизи један динар. У књизи VII биће слика песникова с биограФијом и литерарном студијом о раду његову, Чист нриход од овога издања иде у фонд за издржавање сиротне породице Јакшнћеве. Све наруџбине ваља слати књижарници Велимира Валожића у Београду. Наруџбине без новаца не примају се. Од I и II. књиге има још егземилара. ПРОШШЕ У ШШСТВУ. У Башахиду су изабрани за учитеље сврш. припавници Душан Пајташев и Иван Мартиновић, а за учитељицу сврш. приправница Емилијв Јовановића. Премештени су учитељи Милан Ђукић из Погановца у Чепин, Ђура Поповић из Визића у Каменско и Глиша Војновић из Буђавоваца у Шид. Учитељ у Чуругу, Александар Јанковић постављен је за пр. учитеља у Шиду (примио је међутим већ учитељско место у Бегечу), а нр. учитељица у Плашком Марија Пјевац за нраву учитељицу у истом месту. Намј- учитељица у Даљу Јелисава Маџаревића наименована је за пр. учитељицу у истом месту, а пр. учитаљ у Шиду Лазар Шушић премсштен је у Бачинце.

УШЖЈМНА УЧИТШКА МЕСТА. — Тражи се вероисповедни учитељ у Мокрину. Плата 442 ф . 90 н., 3 ланца земље, стан и огрев. Рок до краја јануара. Молбенице се шаљу школском одбору. — Тражи се учитељ у Жумберку. Плата 340 ф ., стан и огрев, Рок до 5. Фебруара. Молбенице цркв, школском одбору. — Тражи се учитељ у Фердину. Плата 300 ф ., стан и огрев. Рок до 10. Фебр. по нов. кал. Молбенице се шаљу држ. школском надзорништву у В. Бечкерек. — Тражи се учитељ Батосјеку. Плата 60 ф , приход у храни и таксама, даље 14 лапаца земље, стан и огрев. Рок половина Фебруара. Молбенице цркв, шк. сдбору.

ЛВНА КОРЕСПОДЕНЦШ. Г. М 6. К. у Ј. крај У. Преиоручујемо Вам да избегавате конштрукције, које су неиозпаваоци нашег језика у исти унели, да се клоните скованих речи и да што мање употребљујете туђе изразе. Туђим звучним речима ирекриеа се често неразумевање, а суде&и ио Вашем иисању немате Ви те нужде. У Вашем завичају говори се бар леиим сриским језиком, тако иишите, иа никад боље. — Т. ЈТ. М. уч. у Иомоговини. Учинисмо ио Вашој о/сељи — Т Ј. И. Право имате, да би они учитељи, који добијају лист на дар за себе или за своје школе, требали дародавцима да се за то иисмом захвале, али на жалост има гдекојих, којима као да и то ирави сувише иосла. Такови нека ирииишу иосле себи сами, ако им лист изостане. Баш ми учитељи требали би највише да негујемо врлину благодарности. ИаргепН 8а(! ]\ М. А. у Н. О. Дотична наредба није ничим оиравдана и не може иостојати. Молимо Вас да нас о даљем што буде известите. — Сл. месном школском веИу у Вешки. Лист је обустављен јер Вам је истекла иретилата. Последњих 8 бројев'л одмах смо иослали, за коЈе имамо да иримимо још 1 ф — Т. П. М. уир. у Мостар. Лист Вам шаљемо и хвала на

Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штампа Ф. Битерман.