Školski list

— 336 —

ПРОШЕНЕ У ШШСТВУ. Привремени учитељи Стеван Шестановић у Тењу, Данмо Калембер у Гаћишту, Матија Иавловић у Старом Сланкамено и Мил:е Теолић у Србу именовани су правим учитељпма у истим местима. Привр. Јчатељица у Лаћарку Катапина 'Ненина именована је правом учитељицом у истом месту, а нам. учитељ у Лисичина Милан Орловић привр. учитељем у истом месту. Учитељ Илија Шотик иа Ирогара премештен је на власгиту молбу у Деч, а из службених обзира премештени су међусобио учитељи Мита Гудурпћ у Клевку и Ђура Крајновић у Адашевци. Учитељ Павле Бпбић из Нових Карговаца премештен је на љегову молбу у Старо Пазово. Учител.ски нриправник Богољуб Максимовић именован је привр. учитељем у Попинци, Сврш. приправница Милица Стојшићка изабрана је за учитељицу у Српском Ст. Петру. Бивши грађ. учитељ у Тителу Ђира Каракашевић именован је учитељем ј Новим Карловцима (Сасе), а сврш. приправник Божидар Лазић учитељем у 1<аћу. У Мокрину су изабрани Сима Манојловић за учитеља и Евица Манојловнћа за учитељицу.

УПРШША УЧИТШКА ШЕСТА. — Тражи се учмтељ у В. Бечкереку. Плата 500 ф ., стан и огрев. Молбеницо до краја новембра српском школском одбору у Б. Бечкережу. — Тражи се учитељ у Сиригу. Плата 440 ф ., 4 ланца земље, стан и огрев, Молбенице до краја новембра школском одбору у Сиригу. — Траже се подучитељи православне вере у Воћину (кр. поджупаније вировитичке) и у Ораховици (кр. поджупаније ђаковачке), У првом месту плата 400 ф ., стан и В Р Т > У другом 420 ф ., отан к врт. Молбенице до 1. дец. по нов. кал. школском одбору дотичног места — Тражи се учитељ у ВеликоЈ Маргити. Плата 200 ф., 20 меци жита, 10 меци кукурува, IV* ланзц земље, стан и огрев. Молбенице до 20 нов. г. нароху Милану Жану, шк. нредс. у Вел. Маргити. — Тражи се учитељица у 'Бали. Плата 400 Фор., стан и огрев. Молбенице до 30. новембра цркв. шк. одбору у Ђали (Тогоп4а1 ш.)

НОВЕ КБИГВ. Панчевац. Календар за народ за преступну годину 1884. Год. XIII. Са више слика. У Панчеву штампаријз Браће Јовановића. 8° с. 64. Тестаменти народних добротвора Јована и Марије Трандафил У Новом Саду, штампарија А. Пајевића. 1883 8 а с, 29. Издањем српске кљижаре Браће М. Поповића у Новом Саду изађоше ове књижице : Црногорски ЈЈ'наци. Народна певанија у седам песама. 8° с. 48. Љутица Богдан у српским народним песмама. 8° с. 47, Слава црногорска Српске народне песме о јунацима црногорским и бојевима Црногораца с Турци. 8° с. 52. Кга1јеу1с Магко. NапцЈпа ретапџа и 8 реваша 8° 8. 52, Цена је свакој књижици 15 н Мађарски буквар са додатим мађарско-српским речником. Први део по С. Бак-о, К. Фривирт-у, Ј. Груберу, А, Пошу. Прерадио за српске нар. школе и то за II. и III. разр. осн. шк. Четврто издање. Стеван Коњовић, срп нар. учитељ Својина и издање Књижаре Миливоја Каракашевића У Сомбору 1884. 8° с. 85. Тврдо укоричен стаје 24 новч,

ЈША КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Г. О 3 у Д. Лепа хвала на извештају. Молимо и други пут. — Г. М. Б. у Н. Сл. Не знамо ком сте свој састав послали на оцену. Тек пошто га ми примимо, можемо рећи, је ли за овај лист или не. — Г- А. Р. П. уч. у Ст. К, Последљи број „Учитеља", што смо га примили, 28. је, а изишао је 1. октобра. Знамо да се догодила промена ј уредништву и ваљда је због тог морао лист неко време да застане, али не мислимо, да је сасвим престао. — Г. Јов. Грујићу шк. старатељу у Араду. Лист је општини непрекидно шиљан. Јавите који бројеви Фале. Претплату од 3 ф. смо примили.

Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЂЕВИЂ.

Штампа Ф. Битерман.