Školski list

— 164 —

Кад би се ово учинило — онда би и уредништво „Школскога ј!и- . ста" добило број одзива — и видело, еда ли га но оноликом броју дваред месечно издавати може — или не ? Ја од моје стране држим, да барем сва они, (изузимајући друге) који раде на темељу „Школскога Листа", (на школском пољу) никако неће, а и не треба да ослабс, а да се не одозову жељно, да „Школски Лист" дваред месечно излази. Оволико нека је од мене, и нека ми нико, прочитавши ове редове, не узме, да сам то у заповедном начину ставио — или да кога на то окупирам, не — но у намери — у којој се огледа жеља прама овоме листу. До виђења ! У Грачаници (Босна.) Е. РадељевиИ, учитељ.

О6ја,:оа,Дозволом вис. кр. Финанцијалнога министарства одгођено је вучење бројева лутрије хрв. учитељскога дома од 6 Септембрд на 10. (лесети) Новембар. Молим, да би то у свом штов. листу обзнанили. Са срдачпим поздравом. У Загребу 4 9. 1887. Иван ФилиаовиЛ.

УПРАЖЈША УЧИТЕЉСКА МЕСТА. — У Вршцу тража се учитељица. Плата је 600 ®ор,, 150 Фор. име станарине и 3 хв. дрва. Рок 15. Септ. по сг. кал. — На новоустројеној вероисиоведној школи у Беочину расписан је стечај за учитељицу до 14. Септ. Нлата је 350 Фор. и слободан стан. Учитељица је дужна за ову илату како свакидашњу, тако и повторну школу држати и ученице своје женском ручном раду обучавати. — У Јосинову (код Турске Каниже) упражњено јз место учитеља. Плата је 500 Фор. — У Србском Пардању тражи се учитељица на новоотвореној православној србској вероисповедно.ј школи. Птата је 300 Фор , стан к 6 хвати сламе за огрев школе и учитељичиног стана. Рок 13. Сеитембра. У Тителу расписан је стечај за учитеља православне србске школе. Плата је 500 Фор. Учитељ је дужан у цркви за певницом редовно појати, децу у свима прописаним за вероисповедне школе нредметима обучавати и у цркву водити и тамо на њи пазити. Осим горње плате за појање у цркви добијаће 40 Фор. за црквенообштинско неровођство 50 ®ор. Од сваког погреба, где буде позван, 1 ®ор., од пврастоса 50 нч. Уз то стан. Знаци ноталног појања поред добре квалиФикације имају првенство. Молбенице на пароха Емида Стенанова имају се до 14. Септ. поднети. У Новом Сент Ивану тражи се учитељ. Плата 320 ®ор , за повторну школу 40 Фор., стан, башта и 2 ланца ораће земље и сламе за грејање. Рок до 20. Септембра. — У Куманима тражи се учитељ. Плата је 500 ®ор., стан и сламе за огрев кожко је нуждно и 1 ланац земљз. Учитељ је сам осталих законом прописаних предмета обвезан Д -ецу вртарству појању и певању обучавати. Рок 14. Септембра.

Издаје и урк1 ,У .|к: НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штамиарија Ф. Битермана у Сомбору.