Školski list

— 160 —

ЈАВНЛ ЗАШЛН0СТ. Племенита госпођа Зорка Дунђерска даровала је овдашњим срп. нар. аероисповедним школама врло дивку заставу и кумовала јој ириликом освећења. Школска дечица добила су овим видљиви символ, под којим ће војевати против мрака. Нобуђени овим родољубивим делом — израчемо најтоплију благодарност племенитој госпођи дароватељци, желећи јој у име школске дезиде;'' да је Божје проввђење дуго поживи и сваку јој радост подари у кругу миле породице њене ! Из седнице учитељскогз бора — држане у Сентомашу 18. Јуна 1888. године. Ђорђе Р. СтефановиК, предс. учит. зборУи управитељ школа. Милан Ј. Настик , перовођа учит. збора.

Имовна обштина Ђурђевачка благоизволила је посредством пресветлога господина великога жупана Беловарско-Кркжевачке жуианије овој школи премилостиво даровати новчану своту од две стотине ®ор. за разне набаве и трошкове. Најухарнију захвалу изриче одбор школски на овом племенитому дару колико имовној општини Ђурђевачкој, толико и пресветлому госп. великому жупану жунаније Беловарско-Крижевачке. У Великој Барни дне 19/31. Августа 1888. год. За местни школски одбор. Р. ТеодоровиЛ, парох и председник. Јован Кијурина, учитељ и перовођа одбора. Г. Арси Пајевићу, штампару у Н. Саду, који је приликом год. испита изволео послати нам преко 50 ком. одабраних дечијих књига као поклон доброј шк. деци, начему нека му је овам особита хвала изречена —^ с тим, да се на њега и други наши родољуби угледају. У Орловату 15. Јуна 1888. године. Школски одбор.

УШЖ&ША УЧИТШКА ШЕСТА. — На новоотвореним вероисповедним школама у Елемиру тражи се један учитељ и једна учитељица. Плата је учитеља 400 ®ор., стан с баштом. Плата је учитељице 300 Фор. и најмљени од обштине стан. Молбенице се имају до 24. Септембра м. шк. одбору у Елемиру поднети. — У Фенлаку, Торњи, Хрњакову, Бочару, Парцу, Соки и Гаду, у Кечи и у Шурјану траже се учитељи. Молбенице на сва ова места имају се до 26. Септембра епарх. школ. одбору у Темишвару поднети. — У Буквику селу близу Брчке на србској вероисповедној школи тражи се учитељ. Плата је 400 Форината, слободан стан и огрев. Молбенице се са сведочбама имају одмах цоднети председнику обштине госп. Митровићу (Вгска и Возш). — У Босанском Новоме (Воз. N0^1) тражи се учитељ на православној србској школи. Плата је 500 Фор. стан и огрев. Да би „Школски Лист и могао уредно и иа време излазити, по ново умољавамо оне многобројне и : рквене и иолитичне обштине, у којима школе лист овај иримају и све остале дужнике наше, да нам дуг свој за ову и ирошлу годииу што скораје аослати изволе, ипаче Кемо морати издавање листа обуставити, док се дугови „ ЈПколскога Листа" не уилате. Админ. „Школ- ЈЕиста." Издаје и уре^ује: НИКОЈГА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штаатарија Ф. Битермана у Сомбору.