Školski list

као заслуженом народном учитељу последњу почаст и сам високопреосвештени г. Георгије Бранковнћ епископ темишварски. Стеван Кнежеви! учитељ у Шиклошу преселио се у вечност 25 ог Септембра и сарањен је уз велико саучешће 27. Септембра. Покојник је оставио за собом удовицу са двоје сирочади.

ГЕЕоззе ш^иге. Уреднигитву овога листа достављене су следепе књигс на прииаз: „Елементарна аисменост" са упутством за руковање са „Букваром" од Стеве Чутурила. Београд, штампарија задруге штампарских раденика 1888. год. Извештај о србској учитељској школи у Сомбору за годину 188 7 / 8 Саставио Н. Ђ. Вукићевић управитељ. Штампарија Ф. Битермана у Сомбору. „Орао" велики илустровани календар за 1889. годину. Уређује Стеван В. Поповић. Цена 50 новчића или 1 динар. Издање и штампа А. Пајевића у Новом Саду— са насловпом еликом покојног ЈосиФа Панчића и са других 27 лепих слика у тексту, које гредстављају славне живе и мртве мужеве, задужбине србске и слике из србског живота и рада, као и слике предела и градова. Осим обичног календара налазе се у „Орлу" одабрани поучни и забавни чланци од најбољих наших стручних писатеља. „Цари&" мали календар са сликама за 1889. годину. Н. Сад, издање и штампа А. Пајевића. Цена 20 новч. или 40 нара динарских. Велики „Годишњак" сабиблиотеком за народ— велики српски народни илустровани календар за 1889. годину. (Година 40.) Издање српске књижаре браће М. Поповића у Н. Саду. Цена 50 новч. Уз овај календар иде као уздарје једна врло лепа икона Матере Божије арапске. У овом календару осим обичних календарских ствари има више поучних и забавних чланака и лепих слика. Вредна књижара Миливоја Каракашевића у Сомбору издала је ових дана о свом трошку музикалију под насловом: „Иеб 1>е11е8 бегМепев." Полка мазурка. За гласовир удесио и Србкињама Вјери и Персиди Вуки. ћевића посветио Дезидерије Херценбергер у Сомбору (са насловним сликама горепоменутих Србкињица). — Добити се може ова музикалија у књижари М. Каракашевића у Сомбору. Цена је 50 новчића.

ЈАВНА ЗАШЛНОСТ. Свима оним племенитим дароватељима господи и грађанима марадичким, који су ме са својим добровољним прилозима иотпомогли, да сам бвоју школу са дивном иконом св. Саве украсио — у име својих ученика изричем овим своју благодарност. Хвала им ! У Марадику 29. Септембра 1888. г. В. Милан Марин, учитељ. Издаје и уре^ује: НИКОЈГА Т). ВУКИЋЕВИЋ. Штамиарија Ф. Битермана у Сомбору.