Školski list

— 55 —

Инбори учитеља. За учитеља у Мехади код Тамишграда изабран је г Макса Стојковић учитељ у Срб. Неузини, за учитеља у Срб. Милетићу изабран је г. Јово Бањеглав свршени ириправник горњокарловачки, за учитеља србског у Костајници изабран је г. Стеван Вукић свршени приправник горњокарловачки Шкодљиве писаљке. Из страноземства уносе у трговине обојадисане писаљке, које су но здравље дечије веома шкодљиве — по томе, што их деда често у уста међу и ирсте њима обојадишу, с тога је вис. краљ. угарско министарство за богочаст и наставу употребљење овакових писал >ака наредбом својом од 20. Марта 1888. године. бр. 42В2. забраиило.

Р А 3 Н 0. Православна србска црквена обштина у Бечу закључила је у течају наступајућега лета о свом трошку у Бечу у Видовој улици саградити обштински дом, у коме ће смештена бити црква, парохијални стан, србска вероисповедна школа и стан учитељев. У ову ће цркву припадати и Чеси православне вере, који у престолници Аустријској станују. Дарови школама и учитељима. Благородни господин Лазар Дунђерски велепоседник из Сентомаша, као што је већ од много година чинио, тако је и ове године преко г. Јована Настића учитеља нослао нам шест ®ор. у име предплате на „Школски Лист" 1889. године за четири сиромашна србска учитеља. Захваљујући овом племенитом рпдољубу у име обдарених учитеља, јављамо, да се „Школски Лвст" као његов дар шаље од стране уредништва ове текуће године г. г. Бранку Влашкалићу учитељу у Грабовцу манастиру, Лаврентију Михајловићу учатељу у Шиклошу, србском учитељу у Ма1)арбоји, Ђорђу Маринковићу учитељу србском у Лукаревцу код Тополовца у Тамишкој жупанији — и учитељу србске вероисповедне школе у Чебу у Бачкој. — Благородни господин Павао пл. Еремић члан Саборског Одбора и председник штедионице у Великој Кикинди изволио је послати предплату за пет сиромашних школа србских. Захваљујући племенитом овом родољубу на његовом дару, јављамо, да се ДПколски Лист - ' као дар његов ове године шаље ербским школама у Чоки, Краљевцу код Рекаша, Соки, Гаду и учитељу Станку Љубићу у Новоме у Босни. — Господин Никола Кирић учитељ у Ади осим листа, што за себе држи, изволио је послати предплату за две сиромашне школе. Захваљујући на овом дару, јављамо, да се један примерак ,Шв. Листа" као дар његов шаље србској школи у Парцу, као месту рођења дароватељевом, а други се шаље србској вероисповедној школи у ТемешМоноштору на име г. Николе Которача учитеља.*) — Као дар сураденика нашег г. Владимира Красића шаље се „Школски Лист" србском учитељу У Долњој Нани и у Идошу у Толнанској жупанији. — Као дар госн.

*) Господа учитељи и школе, којима се „Школски Лист" ио наредби горехва.гених родољубивих добротвора на дар шаље, нека изволе дотичним добротворима писмено захвалити на племенитом дару њиховом, како би се ови уверити могли, да се дар њихов ОД наше стране доиста достојшша шаље. Уредништво „Шк. Листа."