Školski list

— 72 —

Р А3 Н 0. Дарови школама и учитељима. Из закладе покојнога архимандрита Стевана Михајловића шаље се „Школски Лист" на дар србским вероксповедним школама у Бати, Тарди и Ланчугу у Будимској епархији, даље србској вероисповедној школи у Јасеновцу и учитељима Србима у Плашкоме и у Тушиловићу у Горњокарловачкој енархији. — Благородни г. Риста Телечки из В. Кикинде изволио је наредвти, да се као његов дар шесторици приправника или приправница сомборских ове године „Школски Лист" даје. Захваљујући овом добротвору учеће се младежи на његовој иажњи, јављамо, да се „Школски Лист" као дар од њега даје приправницима : Славку Лаковићу, Ђорђу Енежевићу, Душану Ћириловом, Ристи Сировини и прииравницама: Даници Путниковој и Анђелији Терзиној. — Као дар сураденице „Школскога Листа" гђе Катарине Петковићке рођепе Берићеве учитељице више девојачке школе у Панчеву шаље се „Школски Лист" ученицама добротворног инглеског завода у Сарајеву и срб. народној школи у Борки. — Као дар сурадевика нашег г. Симеопа Кончара учитеља у Врховина шаље се „Школски Лист" школи у Цркве* ном Боку и женској школи у Смиљану у Хрватској. — Као дар сурадеденика нашег г. Љубомира Лотића шаље се „Школскн Лист" православној Богссловији у Призрену (у Старој Србијн) и учитељу Јовану Миљановићу у Д. Љубкови. — Као дар сураденика нашег г. Стевана Коњовића шаље се „Школски Лист" ученицима гимназије Цетињске.

ЈАВНА ЗШАЛНОСТ. Господин Игњат Фирер становник пештански и члан друштва за граћење жељезничке пруге од Бечкерека до Вршца обдарио је православну цркву у Ватини са 10 ф , а школу српску у истом месту такође са 10 ф ., за који су новац набављене нњиге и остала учевна опрема за сиромашне ученике и штице за школу. Захваљујући овим г. дароватељу на племеватом дару његовом, молимо се Богу, да њему дарује здравље и дуг живот. У Ватану. Светозар Ћирин председник црквене обштине, Васа Богић одборник, Мојсеј Стојин учитељ.

УПРАЖ&ЕНА УЧИТШКА МЕСТА. — Усљед оставке г. Љубомира Замуровића учитеља у Т. Хеђешу, упражњено је једно учитељско место у тој обштини. Плата је 400 ®ор. даље 4 катастр. јутра земље и стан с баштом. Модбенице се имају до 1. Маја о. г. правосл. србском Школском Одбору у Тиса-Хеђеш одправнти. Овај је број са неколико дана раније изишао — због тога, да би сви нагии читатељи о светлом иразнику Васкресенија Христова „Школски Лист" у руци имати могли. Издаје и урЕђУЈЕ : НИКОЈГА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штамиарија Ф. Битермана у Сомбору,