Školski list

— 16 —

и положила је нспит заучитељско оспособлење с врло добрим успехом. Била је емерва, даровита, приљежиа и узоритог владања учитељица, али при свем том није могла добити учитељско мепто у својо] отачбини, него је морала иотражити таково у краљевинн Србији, где је пет година учитељско зваље ревностно одправљала у селу Ракинцима, а ове јесени премесге је у ПородинЈ. У њој су удова мати и нејака браћа изгубили своју једину подпору, а парод србски једну од рајвреднијих » најпрпмернијих учитељица. Бог јој дао за доброту њену блажено насеље рајско ! Аидрија Попонић ревностми учитељ србски у Беодри преминуо је на свршетку Октобра прошле године у болном стању душевпом, учинивши несми слеио крај свом млађаном животу, у црно завивши своје старе родитеље, супругу и родбину. Покојник је био родољубив Србин и ваљан учитељ. Бог нека му опрости у несвестном болном стању учињени великп грех саиоубиства! —

Р А 3 Н 0Венчање. Г. Драгугин Блажек учитељ хармонијнског појања и свирке у учитељској школи Сомборској венчао се на св. Саву у подне са госпојјицом Терезијом Кестнеровом учитељнцом немачке конверзације и Француског језнка у вишој девојачкој школи Сомборској, која је пре два месеца из римске у нашу православну веру прешла. Векчање је свршено најсвечаније у саборнеј свето Ђурђевској црквц Сомборској. Жениху и невести молимо сваки срећу и благослов Божаји !

УПРАЖЊЕНА УЧИТЕЈБСКА МЕСТА У Јасеновцу на Сави тражи се учитељ за србску вероис иоведну школу. Шата је 400 Фор., 60 Фор. за појање, стан, огрев и башта. Учитељ треба да је вешт цркпеиом и хармонијском иојан.у л да може црквеним хором управљати. Молбеннце се имају до 1. Фебруара председништву црквене обштиие у Јмсеновац одправити.

РР* Лужници се Школеког Листа врло слаоо одзнвају. По што је крајње време, да и ми наше дугове, учињене око издања „Школснога Листа", подмиримо и рачун завршимо, позивамо по Н0В0 све славие оиштине и г. г. учитеље, који „Школски Лист" примају, а до сада нам дредплату за ову, лањску, или и за прошле године не послаше, да то у најкраћем року -- од 8 дана — учине, — За учитеље и школе у Цриој Гори дајеио лист за 1 Фор. и молимо, да нам сваки путем поште ту своту иодмири, 4 У Сомбору 15. Јануара 1890. * Адмннистрација „ШКОДСКОГ ЛИСТА.^ Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија А. Мужика у Сомбору.