Školski list

— 112 —

Познато је да децу, која су малокрвна и имају слабе живце, гимнастика више раслабљава, него што их снажи. Учитељ при предавању гимнастике несме се управљати по оној чилој, већ по оној слабуњавој деци. У гимнастици, као и остали предмети, треба се држати постепености. У почетку треба кратка и лака веџбања предузимати. Сваког часа треба прво она стара веџбања поновити, на тек онда што ново додати. Као ири настави у опште, тако и на појединим часовима треба постепено радити. Прво треба неколко лакших покрета учинити, па онда прећи на оне теже покрете. Са лаким нокретима треба завршити. За време одмора не треба деца да стоје ни седа, већ треба полако да ходају. Одело треба да је нространо и лако. После гимнастиковања не треба деца одмах да пију хладне воде. Гимнастику треба после подне после школских часова нредузимати, јер онда је јело од подне већ сварено.

Д 0 п и с. V Чуругу, 16. јунија 1890. Дозволите мало нростора у Вашем цењеном листу, да оно што је заиста хвале вредно на јавност изнесем. Код нас су свршени школски испити и то на задовољство целог нашег места. Ма да су код нас комуналне школе ипак је исиит школске деце изненадио цело наше грађанство. Да су се учитељи и гђца учитељица необично дурашности и воље имали, те су овим испитом показали да школу љубе више свега, усљед чега и заслужују да им се ово јавно призна; највећа хвала припада управитељу г. Милану Ђуричићу код њега су деца у 5. и 6. разреду показали необично успеха, оно што се ваљда у 4 том гимназијском разреду предаје, његова су деца тако лако одговарали да нас је све присутне задивило, може му се замерити што је тако рећи сувише децу школским предметима обтеретио, али му се мора нризпати, да је заиста имо челичне воље и дурашности издржљивости, незнате шта је боље шта ли је лепше; песме и црквено певање било је милина слушати, кад су певали све су нас мрави нодилазили, слушајући њи мисли човек да није у основним школама. Нзиово учитељско па и гђце учитељице понашање и братски живог мора сваког пријатеља школе зарадовати, ово им заиста служи на част. Дај Боже да и у будуће не пожале труда а ни воља да их не изневери, живили на корист наше деце и целе општине. Ако ми дозволите ја ћу Вас и у будуће извештавати о нашим школским приликама. Д.

Р13Н0. Прелазак у Православије. Са благослоаом својих родитеља прешла је госнођица Павлија Подградска кћи про®есора гимназије београдске г. ЈосиФа Подградскога приправница III. разреда у Сомбору из еванђеличко