Školski list

— 115 -

— У Иванди у Темишварокој дијецези. Плата је 340 ф . у име четири ланца земље 40 ф . за повторну школу 20 ф. Рок је 9. Август. Молбенице се имају шк. иредседиику Васи Станојевом у Иванди иослати. — У Долњој Тузли тражи се учитељ на вероисповедној српској школи. Плата је 600 ф . стан и огрев и учитељица у истом месту. Плата је 400 ф. Рок до 10. (22.) Августа. Молбенице се имају иравосл. срн. црквеној општини у Тузли ноднети. — У Дивошу се тражи учитељица. Годишша нлата 400 ф .— УЖанђелосу тражи се учитељ. Годишња нлата 400 ф . —• У Маринцима и Шиду, са годишњом нлатом од 400 ф. и напослетку у котару Шидском траже се учитељ у : Бачинцима, у Малој Вашици, у Илинцима, у Новим Бамовцима, у Товарнику, у Јамену. У свима овим местима је годишња нлата 400 ф. и рок стечају до конца Јула о. г.

НОВЕ КБИГЕ на приказ уредништву т Школ. Листа приснеле. јј Б ожјп реч". Прииоведка из српскога живота написао Јан. М. Веселиновић. Издаље српске књижаре и штамнарије браће М. Поиовића у Новоме Саду 1892. Цена 25 нв. „Ненолпко ариаоведчка^ за срнску младеж написао нревео и прерадио Душан ђурић учитељски нринравник у Сомбору. У Новоме Саду издање и штампарија А. Пајевића 1892. Цена 40 нв.

ШКОЛСКЛ ОБЈЛВЛ. У ербској учитељској школи сомборској започиње се школска 1892/3. година 1. септембра о. г. по старом календару. У учитељску школу примају се : а) за приправнике младићи православне вере, здрави телом и душом, смерни и благе нарави , који су петнајесту годину навршилн и четврти гимназијални, четврти реални или четврти разред грађанске школе бар с довољним успехом свршили. б) за приправнице примају се србкиње православне вере, које су четрнајсту годину живота навршиле и IV. разред србске више девојачке школе или IV. разред ниже реалке с добрим успехом свршиле, а при том су здраве и примерног моралног владања. Једни и друге .имају пријамни испит из. славенског читања,