Školski list

— 143 —

•за четрдесетогодишње пожртвовно и ревноотно архијерејско делаље на славу Божију и корист свете православне цркве. Особито је дивно писмо у коме су том приликом Преосвештени архијереји поздравили овог заиста великог и заслужиог поборника св. православља. Дао преблаги Творац, да Н>ег. Високонреосвештенство, поживи још дуга и многа сретна љета! И. Цчригрпдски Гласки: донео је вест, да је Н>. В. султан одликовао Њ. Светост васељенског патријарха Антима VII. орденом Османлије и јавио му, да ће се скаке године примати по 20 православних младића у државне школе о царском трошку, пак ће после бити примљени у државну службу. Ова је вест пуна радости и велике утехе за све православне. Задужбини. 4. јула о. г. постављен је темељ новоме манастиру у Никшићу, задужбини кнеза Николе I., а биће посвећен српскоме светитељу и заштитнику Црне Горе св. Василију Острошком. Б. X. И. Зидањв еиискоаске резиденције у Еудиму. Ради овога зидања одржана је била лицитација, те је зидање исте примио на себе архитект г. Лудвиг Цако. Градња исте резиденције стаће 116.462 ®ор. и 80 новч. а. вр. Надзор над извађањем радње издат је архитекту г. Владимиру Николићу, који је уједно планове и прорачуне за градњу исте резиденције сачинио. Свесловенска изложба у Прагу год. 1905. Као што се говори, аустроугарски Словени су намерни, да приреде свесловенску изложбу у Прагу године 1905. У тој изложби били би заступани : Чеси, Словаци, Срби, Словенци, Пољаци, Хрвати и Русини. — Дао благи Бог, да се та лепа мисао и оствари ! Р. ГррфпЦ'1 Мирнја Линден, која је у Штутгарту довршила гимназију и по испиту зрелости на Тибингеншком свеучилишту студирала зоологију, Физику и ботанику, промовисана је ,.сит 1аис1е" за доктора природних наука. Она је прва женска, која је промовнсана у Тибингену. Сада ће отићи на свеучилиште у Цирих, где намерава студирати медицину. Р.

ушж&ена учитшка шеста. — У Ловри (Пештанска жупанија) тражи се учитељ. Плата је 300 Фор. а. вр., за повторну школу 40 Фор., за перовођство 12 Фор., 15 ланаца ораће земље (150—180 Фор.), на' коју учитељ порез плаћа; за огрев 500 снопова дрва (25 _Фор.); од споредних прнхода 30 Фор. и слободан леп стап са вртом. Рок до 5. новембра т. г. Молбенице треба слати председништву православне срнске црквене општине: Боге и. р. Еасгкеуе, Реб1;т.

нове каигЕ и ластови. На приказ нослани уредништву „Школскога Листа." Сраски Великокикиндсни илустровани календар за преступну годину 1896. која има 866 дана. Уређује: Љубомир Лотић. Година шеотнаеста. У Великој Кикинди, издање и штамна српске књижарнице и штампарије Јована