Školski list

4.) Поред песмице за певаље, ако је иоле могуће, нотама исписану арију. Дакде у име Божије латимо се по народ корисна посла, не жалећи оно мало труда око скупљања и трошка око пошиљања. Што је тешко једноме, многима је лакше по оној народној изреци: „Благословене многе ручице' 4 . Пошиљке ваља упутити на адресу: МПап 81оЈ8Ј6 ргоГезог, 2отђог, (Васка) — Со-агзка. У Сомбору, 10. Новембра, 1896. године. Милан СгојшиК, проф. иедагогије на срп. учит. школи сомборској.

ПОЗИВ НА ПРЕТИЛАТУ. Да бих читаоцима могао што јеФтиније моје књиге „Из народа и о народу" давати, одлучио сам се да остале свеске издајем о своме трошку ; рачунајући на што обилнију потпору од г. претплатника. У тој нади дао сам у штампу II. књигу „з Инарода п о народу" ; овој ће књизи бити ови радови : I. Опис Гацка са старинама по народноме причању. II. 'Народна ношња у горњој Херцеговини. III. Бојење пређе. IV. Народно сујеверје и то : Вила, Аждаја и Змај, Вјештица, Стуха, Вукоблак, Крчибаба, Каранђолоз и Цикавац. V. Народна гатања и то : Дјевојачка гатања ради удаје. Гатања ири женидби односно удаји. Гатања при породу и одгоју дјеце Гатања при смрти и посље смрти. Гатања о чувању здравља. Гатања при лијечењу појединих болести. Гатања о времену. Гатаља о рату. Гатања око љетине. Гатања око хајвана и пчела. Гатања по сновима и остала гатања. VI. Народни лијекови, уређени азбучнијем редом по болестима Књига ће бити у истоме Формату и са истом израдом као и прва, а изнашаће 11—12 штампаних табака обичне осмине. Цијена је књизи само 1 круна. Господа скушвачи добивају једанаеету књигу на дар, а претплатници о моме трошку поштом. Умољавам све моје пријатеље и пријатеље српске књиге, а нарочито г. г. свештенике и учитеље, да се око скупљања претплате заузму. Од претплате зависи да ли ћу моћи и остале свеске штампати. Умољавам још све српске и братске нам хрватске листове, да овај глас у својим цијењеним листовима штампају, на чему им у напријед благодарим. Рок претплате траје до конца Јануара 1897. Имена г. г. претплатника штампаћу на крају књиге. Претплату и остало треба слати на моју адресу. Прва књига може се добити по цијени од 80 новчића, код прве српске књижаре и штампарије Владимира М. Радовића у Мостару п код потписатога. Лука ГрђиИ БјелокосиК , Сарајево земаљски музеум.

ИОЗИВ УЧИТЕЉСТВУ. Род бо само, кој си мртве штује, На ирошасти будућност си снује ! Неумрли пјесник Петар Прерадовић оставио нам је тим узвишеним ријечима прекрасну науку, како ваља заслужне синове штовати, како ваља