Školski list

— 128 —

НЕКРОЛОГ. ! Катарина удорч Рг чЋ рођ. Радуловић ташта привр. гл. школ. реФерента Нико "лћевића, преселила се у вечност 27. августа т. г. у дубокој старости — пожививши 86 година. Сахрањена је 28. августа; на спроводу су из почасти присуствовали ученици и ученице учитељских школа, ученице више девојачке школе као и све основне школе. Покојницу оплакују кћери бл. г. г. Меланија Вукићевићка, СоФија ЈЕукићка и Ангелина удова Ракићка*; сестра Марија Грајнер рођ. Радуловић, зетови, унуци и праунуци и остала многобројна родбина у Вршцу, Белој Цркви и Иланџи. | Матија Гигић умировљени учитељ у Темишвару, преселио се у вечност дана 28. августа т. г. у 65. години живота. Покојник је један од првих ученика садањега управитеља сомборске учитељске школе сомборске. Сахрањен је 29. августа по подне на Фабричком гробљу у Темишвару. Мир праху љиховом!

ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. Почетак ШКОЛСке године. Школска 1899/900. година започета је у Сомбору са 20. августом т. г. После обављеног уписивања у свима овдашњим правосл. српским просветним заводима, одржано је 26. авг. у саборном св. ђурђевском храму свечано призивање светога Духа, на предстојећи корисни рад. Избори и постављења учитеља. На сомборској српској средсредњој основној школи изабран је Павао Коњовић досадањи учитељ у Сенгомашу. За учитеља у Старом Керу изабран је Миливој Ђ.осић учитељ из Дарде. За учитеља у Карлову изабран је Милан Каћански о. г. врло добро оспособљени учитељ. — За учитеља у Српској Црњи изабран је Лазар Попзавин. Лазар Кекић постављеп је за учитеља у Опатовцу. — Бранко Ковачевић постављен је за учитеља у Врднику. — Милан Велимировић постављен је за учитеља у Гргетегу. — Радивој Петровић изабран је за учитеља у Српском Крстуру.

Р Л 3 Н 0. Стогодишњица. — Лицем на Малу Госпођу о. г. навршује се равно сто година, од како се овде у Сомбору родио основатељ „Матице Српске", славни и чувени родољуб и књижевник српски Јован Хаџик — Милош СветиК. — Матица Српска је свечано прославила ову стогодишњицу 26. августа т. г. Реченога дана одржан је у саборној новосадској цркви свечани парастос, за покој душе великог покојника, а за тим му је и гроб преливен. Парастос и преливање гроба обавио је преосвећени епископ бачки господин МитрОФан уз заслужење многог свештенства, а присутан је био ЕБегова Светост патријарх Георгије. После парастоса одржана је свечана главна скупштина Матичина, на којој су нрисуствовали Његова Светост патријарх, преосвећени господин МитроФан епископ бачки, родбина покојникова и многи други чланови. Матица се овим чином достојно одужила сени основатеља својега, којему и ми, као сину нашега града и заслужном раднику целога српскога народа кличемо: Слава Јовану ХиџиКу ! Слава! ИзДАЈЕ И УРЕђУЈЕ : НИКОЛА ђ. ВУКИЋЕВИК Штампарија Ф. БИТЕрш^ЈЈСИНА у Сомбору. ' '■>■ С ,С»6ТбМ1'