Službeni list Srpske književne zadruge

јин =

ХРУШ

(тако да имамо 12,79 оснивача, а лане 189). Свакојако ова последња појава не квари“ опште задовољство које сваки пријатељ Задругин може осећати услед општета овогодишњега задругарскога одзива.

За констатовање успеха Задругина сваке је године значајно видети и колико се добило од продаје старих кола. Тај је доходак 1898 године износио 3652 динара, а 1899 неких 7900 динара, дакле више нето два пута онолико колико прве године. За овај успех велики део заслуге припада раду и посредовању Српске Штампарије у Загребу, јер је преко ње примљено више од половине добивене суме.

Још свраћамо пажњу задругарима и на овогодишње повећање готовине у злату које се види по“ билансу. На крају године имала је Задруга преко 2200 динара више него лане у златној готовини. Ово се поститло услед тога, што се наставило вршење лане постављенога правила: да се круне и злато размењују у сребро само по изузетку.

Што се тиче „Забавника“, материјална страна његова није така да би нас могла задовољити, али одзив на „Забавник“ није ни такав да би нас бринуо. Као што су претплатом и продајом до сад подмирени сви трошкови учињени за прву годину „Забавника“, тако смо у праву надати се да ће бити и за другу годину (1899). До сад је за тај лањски „Забавник“ издато из благајнице 10.448:94 дин. а примљено 10.429 днн., дакле више издато 19:94 дин. Томе треба додати 4.000 што још дугујемо за „Забавник“; али све ће се то измирити још у благајничким књигама неукњиженом претплатом, и ако примљеном, за тим још непокупљеном претплатом и продајом „Забавникових“ књига, од којих имамо на стоваришту неколике хиљаде примерака у вредности од неколико Хиљада динара тако ће се и за другу годину саставити крај с крајем. О трећој години „Забавника“ (1900) још је рано и шта поситивно говорити.

Већ је споменуто да су и оба овогодишња, ванредна издања нашла топлога одзива, у читалаца. На-