Službeni list Srpske književne zadruge

Тхе

којима није стало до повереништва, него којп хоће да гледају у томе послу своје личне интересе, што им ми до сада нисмо могли одобравати. У пређашњега повереника Пахера и Кисића књижара у Мостару Задруга има п сада на дугу 964 динара, и има већ две или три године како не можемо да наплатимо те рачуне. Џа и са многим другим књижарима имали смо ТаЕВИХ неприлика. Људи су навикли да раде за зараду а не за почаст. ( тога, ако ми имамо интереса да им то дамо, онда да им дамо. Они, дакле, неће бити што и повереници, и неће имати повереничких права, него ће бити људи, трговци, који ће радити за награду. _ Председник. Разуме се да ће се управа старати да такве људе поставља само у местима где нема повереника, пили ако их и где пма, али недовољно.

Лаза Обрадовић. Ја сам хтео да напоменем још само неколико речи. Мени је пало у очи да је ово у неколико тачно и да је оправдана бојазан г. Недића: да ће у местима где има п повереника и таквих књижара, утицати једно на друго врло незгодно, те налазим да би врло умесно било ља се продавци постављају само у оним местима, где нема повереника, или и акоих има, онда управа нарочитим писмом нека на то обрати пажњу г. г. повереницима.

Председник. Управа ће обратити пажњу на напомене које су сад учињене, а скупштина је већ управин предлог примила. Има реч г. Станојевић.

Алекса Станојевић. Извините, господо, време је кратко, алн ја ћу укратко да изнесем предлоге које сам споменуо.

Из овога извештаја, који имамо у рукама, видимо једну ствар која може да заинтересује људе, а нарочито нас, који, изгледа, да се баш бринемо о „матерлјалној“ страни задругиној и о њену напретку. Та је ствар, коју мислим споменути, потекла отуда, што се из извештаја виде они грдно велики издаци на штампање књига, а што би се, како ми се ЧИНИ, решавајући ову ствар на други начин, могло уштедети, Пагледа ми да Задруга, развијајући се овако како је

Бр