Srbadija

села. Све даме и господичићи, кад пролазе њеним сокаком, гледају иа прозор хоће ли је видити, да јој што из лица проуче. Милева не извирује. Мати је кад и кад приволи да иде с њом у шетњу, и онда се обуче у црне свилене хаљине. Кад се шеКе, нит' гледа на лево нит' на десно, ниг' се обазире. Најрадије иде на гробље, и то сама, у јутру рано, тек што се сунце роди. Тражи гробове умрлих девојака и младића. Седне на таки гроб, промишљава о животу у младости, бере гробско цвеће и склапља га у китицу. Види капљицу на цвећу, то је од росе, а роса испарење гробско, задах душе несретне девојке, коју је драги изневерио. У том росном огледалу огледа се Милева, дивно изгледа, па опет као кроз нризматично стакло чини јој се да види лик лаћмана, па стидљиво поглед награг тргне, па онда очита „оченаш" ц још коју молитву, скупи цвеће, уздане и оде. Господар Макса хтео би Милеву да начини оном истом, која је била нре него што је лаћманукућу дошао. Тежак задатак, гу не помаже сва берберска „непостижимост." Свако дело на свету мора оставити траг за собом, а тај траг неда се уништити.

Година прва. — Свеска пета. тј цугтппп а н тгтјпф ч а п 1 г< а тј тјплјтгхј Излази 26. сваког месеца. УБечу 26. Фебруара 1875. ИЛУСТРОВАН ЛИСТ ЗА ЗАБАВУ И ПОУКУ. Годишњаје цена 6 Фор. или 72 гр. ч.

ТРПЕН СПАСЕН.

Коста ТриФковић.

Роман у три књиге.

од Јаше IIги> а ш о в и Иа.

Настао је другиживог у кући господара Максе. У колико је у почегку био лаћман Предић мио гост, у толико је већма гледао госнодар Макса да га се носле курталише. .Лаћман је био највећма крив, што је ствар тако пукла по вароши, да другог спасенија није било, већ или се одмах женити, ил се натраг новући. Но и господар је Макса касно увидио, да је заљубл.ен пар у почетку његовим повлађивањем у љубави забасао. Но било како му драго, господар је Макса ипак мало умирен, од како лаћмана Предића нема. Милева је у великој жалости, у већој, него када јој је браг Гавра у Пегату отпутовао. Не иде никуда, кад је сама плаче; никада није ни помислила, да ће је лаћман изневерити. Идоиста је лаћман изневерио. Његова љубав са Милевом растопила се у униФорми огрејане сунцем Игалије. Ал шта ћ.е сад она ?ј Другог разговора увароши и нема, но како је Милева са лаћманом наV