Srbobran

)ШГ

Број 421 Српска Народна Одбрана ИЗ КАНЦЕЛАРИЈЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА. На данашњи дан упунен је свима одборима Срнске Народне Одбране један подужи распис. Ако га који од одбора не би примио. моли се да то јави Главном Одбору. Главни Одбор примио је од 28. октобра до 10. новембра 1917. год. ове прилоге: 281. Одбор Срп. Нар. Одбране, Ст. Клеирсвил, 0. $7.00 282. Гавра Грујил, Њујорк, сакупио на Крсном Имену 5.00

283. -Срби у Стубенвилу, 0., сакупио Бр. Драгојлов 10.00 284. Антон Грдина, Кливланд, 0., преко Посланства у Вашингтону 20.00 285. Одбор Срп. Нар. Одбране, Фпладелфија, Па. 42.00 286. Женски Одбор Срп. Нар. Одбране, Њујорк 500.00 287. Одбор Срп. Нар. Одбране, Британиа Мајне. Б. К. Канада 60.00 288. У српским сватовима, ђодиет, Ил., сакупио С. Дејановик 81.00 289. На Српској Слави у Фарелу, Па.. сакупио В. Поповић 127.00 290. Одбор Срп. Нар. Одбране, Дејтон, О. 13.00 291. Одбор Српкиња у Де Калб, Ил. 86.50 292. Стеван Паскуловин, Детроит, Мич, сакупио 9.00 293. Одбор Срп. Нар. Одбране у Аниокс, Б. К. Кан. 45.00 294. Срп. Прав. Савез „Србобран”, Питсбург, Па. сакупљено на Конвенцнји ме$у делегатима 631.50

Укупно ..$1,637.00 Раније објављено $29,694.58 До 10. новембра 1917. године свега примљено $31,331.58 Моле се прилагачи да новац шаљу САМ0 ЧЕКОМ или УПУТНИЦОМ, и да увен адресују овако: 8 ЕКВ 1 АМ КАТ 1 США 1 . БЕРЕМЗЕ 1 .ЕАС 1 ЈЕ ОР АМЕК 1 СА 443 XVе*» 22 8(гее( Меиг Уогк, N. V. Због нагомиланог матернјала имена прилагача нису могла уии у овај број Србобрана; зато ће у наредном броју бити објављен подужи списак.

Јавна захвала

Женски Одбор Срп. Народне Одбране у Њујорку, приредио је забаву на дан 28. октобра ове године, на којој је пало чиста прихода преко 400 долара. Управа је положпла Главном Одбору Српске Народне Одбра не у ГБујорку $500 као дар који дтошаље Српској Рат нш^^^^Стгрочади (у коју своту улазп прпхед од забаве $400 а из друштвене бтагајне је додато још $100.) Управа Женског Одбора Срп. Нар. Одбране сматра за своју дужност да и овим путем изјавп своју захвалонст многобројнпм посетиоцпма забаве као п приаагачима добровољних прилога. Нарочиту благодарност изјављујемо суделовачима концертног дела, и то: Срп. Певачком Друштву “Гу сле” чијп су члапови и чланице уз велико одобраваље публике, а под управом хоровође г. Ст. Стојановића, краспо отпевали Српску Хнмну и “Напреј’ од Д- Јенка. Декламацију “Анђео Срба од Чика Јове Змаја, извела је врло мспешно мала Бојана Петровићева. I На познв Управе, а преко већ раније објављеног програма, дра говољно се одазвао да нам заба ву увелича г. Петар Перуновић, српскп народни гуслар и резер внн пешадиски п. поручник. Прп његовој појавп цублика га је бурно поздравила, а после от певане песме уз јаворове гусле, одобравашу публике не беше краја. Жива слика, компознција госпође Софије Поповић, изведена је одлично. Слика иам је пред стављала Србију у садашљости н будућности. Сви суделовачи у живој слици заслужују нашу ве лику захвалпост на своме труду, а нарочито је успело учешће у слнци г. Перуновића, који се полако појављивао у униформн Српског Официра, певајући пе сму “Тамо далеко далеко за мор е ” Господину Милану Ми лутпновићу захваљујемо што је уложио труда те нам је бесплат но израдио заиста уметнички све иатписе у живој слици, као и рекламе за саму забаву. Благодаримо свима дилетан* гима који су узелн учешћа у по »оришном комаду “Пријатељи шата у једном чину од Лаз. Лаза ревмћа.

Благодарпмо Америчком Владици (бускупу) из Харисбурга, и угледном једном лекару из Вруклпна који су у својиМ го ворима врло одушевљено изнели симпатије Американаца за Срп скн Народ. Захваљујемо Господину А. Сеј феровићу, који је на енглеском 1 |езику одржао врло леп говор., Благодаримо свима дародавци ма у стварима, који оу допринели да је и на базару добивена доста велика свота. Имена њихо ва објавпћемо нарочитим списком преко јавности. Хвала вам, драге сестре и дра га браћо, којп сте нас ма у чему помогли, те сте допринели да се бар неколико српских спрочића нахране п топло обуку, за наступајуће Божићне празнике. Благодаримо браћи Хрватима, н осталим Словенцпма који су се у лепом броју одазвали п за баву посетили. Њујорк, 6 . новембра 1917Управа Женског Одбора Српске Народне Одбране.

СА ЗАБАВЕ ЗАДРУГЕ СРПКИЊА. Срп. Доб. “Задруга Српкиња” у Чикагу, Ил. одржало је за баву у корист српске сирочади друштвене благајне 8. септ. о. г. Забава је била добро посећеиа. Друштво налази за дужност захвалити се на посети следећим друштвима: Др. “Српско Једин ство”, ЈТевачком Др. “Браико Ра дичевпћ”, Др. “Браћа Југовићи” и Др. Коло Српских Сестара. Сва поменута друштва дош ла су корпоративно и увеличата нашу забаву. Захваљујемо господи, која су продавала разне артикле на заба ви а то су: Илија Леро, Коста Радић, Ристо Шешлија и Ристо Дутина. Поменута господа одапо и вредно су се заузимала да што више користи друштву учи не. Добровољни прилози: Гђа Зорка Вукасовнћ приложила је свилени јастук који је допринео $10.10, сестра Даринка Субичин приложила је торту која је допринела $5-45 > по $!-5° Милица Поповић, по $1.00 Дра гица Борковић, Мара Рашовић; по 15 центи Или Шешлија. Све га $19.15. Свима лепа хвала. Ивка Илић, председница. Мил. Поповић, тајница.

1

/С > • О џ Р А Н

Страна 3

Друштвени гласник.

ПРОМЕНА ТАЈНИКА

Срп. Доброгв. Друштво “Застава” бр. 158 СССС. извеаптава све своје чланове, да је брат Крсто Кнежевић, бивши трогодишаи тајник овога друштва дао оставку на даље тајништво на седници од 27. октобра ов. го ■дпне. На истој седнпци нзабрат је одбор од три лица и то браћа: Јован Влаовић, Никола Влаовић и Митар Скулић, који су прегледали друштвене књиге и рачуне и нашли су све у потду ном реду, на чему нека је брату Кнежевићу срдачна хвала. Срп. Добротв. Друштво “Застава” бр. 158 СССС. Митар Скулић, тајндк. Напомена: Умољавају се сви члановн, да се изволе обраћатн у будуће на новога тајника. чнја је адреса следећа: Мћаг ЗкиПсћ, Р. О. Вох 347 ЗиКег Сгеек, Са 1 .

ПРОМЕНА ДРУШТВЕНЕ АДРЕСЕ

Српско Добротв. Друштво “Српско Једннство” бр. I СССС. у Чнкагу, Ил, извештава све сво је члапове о промени друтптвене адресе и умољава нх, да се у бу дуће изволе обраћати на следећу адресу: Зос1е(у „Згрзко ЈесПпз(уо" 1548 Ри 11 ег(оп Ауе., С 1 псаео, 111 .

ОПОМЕНА Срп. Добротв. Друштво “Срп ска “Застава” бр. 158 СССС. Са тер Крнк, Кал. опомиње све своје чланове којн су заостали са упла гом своје прпстојбе, да се подау ре и да свој дуг одмах подмпре, јер ће се у противном случају по ступити по правилима т. ј. бпће брпсанп из друштва и Савеза. Мптар Скулић, тајпнк.

ПОЗИВ

Срп. Добротв. Друштво “Соко” бр. 26 СССС. у Гери, Инд. позива све своје чланове на глав ну годншљу седпицу, која ће ое одржатп на 2. децемба ров. годи не у Грос Дворанп па горњем боју II ц Бродвај у 2 сата по под не. На пстој седнпцп ће се поред осталнх важпих решавапл бпра ти и нова Управа за годпну 1918., те се умољавају свн члало зи, да изволе пеизоставно доћи. Опн пак члапови, који су заоста тп са уллатом своје пристојбе, иека се пожуре и подмпре свој дуг, иначе ће се поступитп по правплима. (2)

дини и остави ржалошћену сутг ругу са којом Је 1 јако кратко ври јеме провео 8 мјесвци скромно у највећој љубавв. У етаром кра ју имађаше два брата Уролга и Николу на које је још. за жииота чуо ад су обадва погинули у непријатељској аустријској војци, те тако сви тројнца изчезну ше млади као јутарња роса када сунце обасја. Највећа се хвала одаје Срп. Добр. Друштву “Све тн Јуурађ”, Срп. Моравице, бр. 132 СССС. пз Бранзвила, Па. чијим је чланом покојни брат био кроз ције.то врнјеме. Вријед ни члановп тоц друштва цијсло вријеме код мртвог брата преб дише и сто хвала и част Срп. пр. братству “Св. Јован Крстптељ” број 96 С. П. С. С. из Крузабела, Па., чији исто вриједии члановп нежалпше труда пп дангубе, већ дођоше те брата испратише. те хвала браћи јунпјашнма из Веста Но. 5, који исто брата спроведотге и спровод увелича ше, те хвала руско православиом свештнику из Вест Бранзвила, Па., који је покојнику очитао по православном обичају и зако иу. Те хвала Сави Зецу као тас ! гу покојникову који доста посла и труда око тога имађаше. Укуп но свима хвала п част који га до пратише до вјечне куће до руског православног гробља на Фридриктону Па. Почивај бра те у миру божјем ,лака ти груда ове туђе земље, и мир и покој пе пелу тпоме. Остајем иза тебе ту жна и плачна супруга Сајка Гајић. Ожалошћено друштво “Ов‘ ђу рађ, Срп. Мораиице.” Миле Дујановић, рачјуновођа.

ВАЖНА ОПОМЕНА

С. Д. Д. “Видов Дап” бр. 109 СССС. у Детроиту, Мич., опомиње све оне своје члапове који дугују друштву, нека пзволе пла гптп свој дуг најдаље до идуће седнице, јер браћо не мојте заборавити да је ово већ свршетак ове године, па ,ће се скоро бира тн иова управа, тако да стара уп рава преда повој чпсте рачуне. А особито се опомињу она бра ћа, која дугују по два и впше расписа друштву, нека псплате свој дуг најдаље до 25-ог нов., у противном случају ако то не учи не бићемо приморани, да према њима поступпмо по савезним правплима, п брисати пх из дру штва ц Савеза. Нека ово, браћа приме к знању. Са српскпм и братским поздравом, за горње наведено дру штво Никола Еремић, тајник.

ОПОМЕНА

ПОЗИВ

Срп. Д. Д. “Срп. Просвета” бр. 102 СССС. пз Лок Но. з Па., позива сву браћу Србе, Хрвате н остале словене из места и околи це на забаву коју приерђује на Клаиртон, Па., у Моровићевој Дворанп на Видењ Евњи на 17. о. м. са позоришним комадом “Добровољци” од Алексе Дрецу иа. Приход је намењен друштве ној благајни и срп. ратничкој сирочади. Улазница за мушке 50 ц., за женске 25 ц. Добровољни прилози примају се са захвалиошћу. Почетак забаве у 7 сати у вече. За добру подворбу јамчи Одбор.

ТУЖНА ВЕСТ.

Овим јављам свој браћи тужну вијест, да нам је брат члан ћи ро Гајић погинуо овде у угљено копу у четвртак на 1-ог октобра на Кеста Но. 5 Па. Покојни брат рођен је у селу Кола котар Бања лука, Босна и ступио је у ово друштво 16. августа 1914. и од тога дана био је први члан у сва ком кораку, и лијеп је углед сте као у овом друштву у којем га изабраше прошлог децембра предсједником одбора болести, за које је он са највећим задовољством кроз цијелу годину вршио. Али куће суза већ на око погину у најболлј снагн у 33 го

Впм се јавља свима члановима Срп. Д. Д. “Српско Коло” одј. 220 СССС. да у будуће све шгга се тиче друштва шаљу на нову друштвену адресу која је 9001 Сгееп Вау Аче. Зо. Мсаео, 111. Уједно се позивају сва члано ви поменута друштва, који дугу ЈУ друштву по један или више расписа да свој дуг нзмпре до 25. нов. у противном поступаће се сњнма како то правила прони сују. Н. Ј. Вурдеља, председник.

ДО ЗНАЊА. Члановима Срп. Добр. Дру.штва “Срп. Застава” бр. 271 СССС. са сједпштем у ђуно, : Аласка. По решењу 14 редовне сједни це одржане у 5 у но . Аласка, п. о. м. на основу правила друштвима СССС. опомиљу се болесии чланови који су пзвам мје ста, да поступају по реченим правилима, параграф и, 20, 31 32 п 36, у противиом случају гу бе право па болну подпору. Даље се опомпњу сви чланови реченог друпгтва, који редовно не уилаћују приносе.друштву и Савезу, о којима се има поступи ти по параграфу 40. Даље се умољавају сви члано ви, да се друштву редовно јав љају, а у случају промјеие адре се, да би одмах пзвнјестпли дру иггвену управу. Члаиови терба да пишу на име друштва, а особибито који

Црногорске Адресе

шаљу новац; њега треба слати на дурштво и његову адресу, иначе друштво неће одговарати у случају слабих посљедица. Из управе Срп. Добр. Друштва “Српска Застава” бр. 271 С. С. С. Слога. У 9 уно, Аласка. окт. 15—17. Никола Л. Лакић, тајник. Друштвена је адреса: 8. 3. 3. „Згрвка 2а*(ауа” Вох 8и — Јипеаи, А1азка.

ОПОМЕНА Срп. Доб. Друпггво “Св. Петар Цетињски” одјел број 76 С. С. С. С. у Вап Хајтеи, Н. Мскси ко, опомиње своје члапове који дугују двије сједпице, да нема ју ираво па болиу потпору и ако пе уплате своју дуговину до 15. новембра, биће брисани из нашег друштва. Седипца се одржа ва сваког 15. у мјесецу. Такођер се упозоравају чланови, који су папупстпли ово мје сто да се јављају друштву пајма ње једном у мјесецу; не учлпели то губе право на болесничку потпору у случају болести. Дру .штвена је адреса: Вох 688 — Чап Нои(еп, Мемг Мех. Петар Н. Павић, тајник.

ПОЗИВ Срп. Доб. Друштво “Војводи на” бр. 87 у Барбетон, Охајо, С. С. С. Слога, позива све своје чла нове да не пзоставно дођу на идућу седницу, која ће се одржа ти дана 18. новембра по н. Који изостане неће имати право да се противи закључцима који буде донешеии на решеној седници, Нплош Секицки, председник. М. Мијатовић, тајник.

ОПОМЕНА

Српско Добротвор Друштво “Хајдук Станко” бр. 234 Пеори ја, Ил., опомпње своје чланове да у року до 25 идућег месеца уплате дуг своме друштву; не учннелп то губе право на болеспачку потпору, тако псто губе нраво на медецину. А не подми ре ли сав свој дух друштву у ро ку од 2 месеца биће брпсанп из друштва. Живојин Главаш. тајник.

ТРАЖЊА Срп. Добротвор. Др. “Нова Србија бр. 301 СССС. у Бизби Ариз. тражи свог члана Томип*у Комненића који се отрагу не волпко времена налазпо у Кали форнпји, да се јавп горе помену том друштву по захтјеву његовог брата Марка. Адреса је ова: 3 . В. 8. „Иоуа Згћца” Вох 120, Везћее, Апгопа. Т. С. Мпјановић, тајник.

Т Р А Ж Њ А. Максим Милановик, војнвк у Канадској Армвјн сада на францускок фронту, тражи ввога зота Мндоша 5. Асановпва, вз седа Зубцв, Херцеговвна. Нека се јавв на адресу: Зареиг М. МИагктсћ, 131331 Згд ТипеИгц Со„ СапаЛао Епј. В. Е. Р., Ргапсе.

Т Р А Ж ЊА. Јутословенска Канцеларнја у Вапгинг тону примила је следепе пнсмо: Рим, 5 акгуста 1917. Учтвво молим господу у овој канпеларијн да нзволе во могунности пронанв моју брану која се налазе у Амернцн, в то: 1. Драгогуба Стојадиновнна, брата од стрвпа; 2. Радоја Милановина, брата од тотке; 8. Љубомира н Мнка Јовановнне, брану од ујака; као и остало Србе вз Ресаве (у Србији), варочнто на села Дрквенпа, срез Ресавскн. Унапред благодари н залважује Жнвота Стојадиновнн, реаорвнв пешад. потпоручнив, којв је дотао нре месеп дааа па ропства ва Аустрије као инвалид. Све горо помспуте молим да ки се Јаве на ову адресу: 21по(а 3(оја<ћпотјб, ШПс1а1е Зегћо, УЈа Зегрепб 93. Кота, 1(а1у. . Нова адреса орлсиог послан ства у Вашингтону гласи: 5ЕКВ1АМ 1.ЕОАТ10К 1531 N 0 » Наапраћјге Атепие \Уажћхи8г(оп, О. С.

Трећп сппсак интернвранпх Цр ногораца

Мсшо Јоаовић 31930, Толл Јок симовић 30753, у Болдогажољи. Радосав Јокић 46—81 у Нађмеђер, Марко Јовићевић, 30884, Стеван Јовашевић 32394, Перо Јанковић 36112, Лука Јовановић 30878, Милисав Јааковић 31267, Жнвко Јајовић, 31428, Марко Јо вовић 36465, Ми.товаи Крпшкапа 31241. Јјур° Капичић, 30927, Петар 1 {овачевпћ 31074, Јовап Ковачевић зг2Г2, Аћим Кнежевић 31996, Дреко Кролевпћ 31391, Косто Копрпвица 31194, Радисап Крговић 32050, Димитрије Кпежевић 31232, Папто Лу товац 30816, Арсо Лачовић п. поручник 31436. Вукашин Лекић, 32019,- Јеремије Лончаревнћ 31967, Љубо Лекнћ 36532, Илпја Лумовић 30584, Милован Лековић 29981, Магпо Лекић 31170, Митар Лончаревић 31963, сви у Болдогажоњи. Видак Лекић 35 — 15 , Радисав Лалевпћ 32—48 у Нађмеђер. Милун Лаковић 31476, Вукалица Вумовић 31120, Тодо Мораковић 32284, Драгиша Маријановић кап^тан 31948, Тодор Мпјовић 31911, Ко садин Микпћ мајор 31892, Миле та Милићевић 32035, сви су у Болдогажоњи. Радоје Милић 32—27 у Нађмеђер. Шћепан Ма онјловић 36281, Томица Мароје вић 31219, Периша Марковић 31496, Радпвоје Марковпћ 32002, Шпнро Марковић 36516, Радоња Мптровић 30877, Зојо Мијовић 31270, 5 °Рђ и Ј е Мијушковић 30854, Симо Меденица 32076, Јо ван Милановпћ 30919, Мнро Ми кетић 31983, Богдан Мпдатовић 31422, Јован Мпјушковпћ 32842, ђоко Мијовнћ 31729, Војин Мп ћановић 30896, Нпко Маротп 31460, Рамо Мартиновић 31008, ЈЈорђе Мартпновић 31013, Кићо Мараш 31351, Рпсто Мпнић 31980, ЈСосто Мехмедовић 32852, Апдрија Мијушковпћ 36393, Фплпп Мирановић 31450, Павић Мандић 36425, Љубомир Марш вић 40829, Новпца Милачвћ 31411, Миливоје Мнлојевић 40180, сви у Болдогажоњи, Мп лаи Марпнковић 13185, у Ашоћ. Стеван Машојевић 29059, Алек сандар Миленовпћ 15461, Дамјан Мартпповпћ 36428, Светозар Недпћ студепт 32816, Велпчко Недпћ 30767, Стеван Нешевић 32803, Лазар Нурпјић 30002, Ла зар Никчевић 30856, Божо Никезић 36426, Срдап Новаковић 31510, Дпмитрнје Нпкчевпћ 36401, Павпћ Нпкпћ 30681, Никола Нишавић учптељ 30764, Иван Нпколпћ 36259, Јаков Остојпћ 31263, Ј>УР° Остојић 29978 Мптар Обрадовић 32378, Нпкола Перовнћ 31492, Стевап Попо, вић поручинк з1929, Зарија По повић 39979, Болдогажоњп. Дра гиша Поповић 36—185, Милош Поповпћ 35—6 у Нађмеђер, 5 ° ко Поповић 30601, Болдогажоњи Војип Павићевпћ капетан у Карлштајну а-д Тх. Владпмир Павићевић 31766, 5 УР° Пековић 31885, Саво Пековпћ 39234 Илпја Прелевпћ иар. посл. 3177? Нико Почек 31279, Стеван Пе кнћ 36508, Леко Попадцћ 31338 Саво Петровић 30057» ђоко Перовпћ. Иво Павпшић 30885, Пе ра Парлић 26135 свп У Кар.л штајну а—д Т. Радисав Прче вић 32—48, Нађмеђер. ђорђе П, тровић 31412, Саво Пламена! 30599, Богић Петровић 31112, Сг мон Петрпчевић 3179 2 > Мил< Петроновић ЗИ 73 > Никола Перутовпћ 3 ° 87 Б Јевто Перунови! 30860, Мило Пејовић 36490, Бл? гота Пбповић 31296, Петар Пла менац 31164, Митар Пејовић 36492, Јјоко Петровић 31764, Мг тар Поповпћ 31477 > Радоје Поповић 30952, Васо ПеровиЈ 31302, Радун Пајовић 31969, Па вле Павловић 30721, Томаш Пу левић 31747 . свн из Болдогажо-

њвр Богдан Касатратовић 45 107, Нађмеђер, Лука Калуђеровжћ 39991, Иво Краљ 30651, у догажоњи, Мнхаило Кујунџиђ Болдогажољж, Михаило Кујув*ић, 2973, Момчило Кочовић, Раићеаић 32068, Шујо Реџић поручник 32037, Радееић 31678, Васо Радуловић фо тограф 31663, Милутнн Радоњић поручник 31898, Васо Радоњић 36506, Илија Ралевић 32883, Др. Станко Радовић 31714, Богдан Радовић 31104, Митро Радовић #>983. Жпвко Рајевић 31156, Ми хаило Ранковић 32457, Стеван I адан 30788, Милош Радуновић 31278, Лазар Рогановић 1045, Ла зар Рашовић 30776, Митар Радовић 31374, Вуколе Рајковић 30798, Косто Радовпћ 31182, Јок сим Радовић 31093, Милоаан Ро ловић 29980, Сава Ракочсвић 3 20 43 > Јован Раичевић 30981, Во јин Рајичевић 34495, Илија Поповић 31431, Блажо Поповић 3 ° 775 > Петар Пустахија 31292, Ристо Перожић 31451, Јово Пеја новпћ 31453, Тодор Најовић 31101, Шћепан Павић 30050, Ми ћо Пламеиац 30633 Стеван Ракић 28985, ђуро Пр елевић 29948, Стеваи Петровић 32806, сви у Болдогађони. Даринка Перенди ја у Сопроњек. Радоња Преловнћ 31480, Грујица Поповић 29904, Малиша Перовић 36187, ђоле Пејатовић 32398 Болдогажоњи, Нико Пејатовић 39—204 Нађмеђер, Филнман ГЈурић В. 946 у Нежндер, Никола Поповић мајор Карлштаји а-д Тх, Ко ,ста Перић капетан 40201, Васо Клпковац 31456, Фрањо 1 {ареш 32823, Петар Килибарда 31186, Јјуро Калуђеровић 31462, Драго , Копривица 30073, Милија Калезић 30426, Илија Кецојевнћ 31368 Перо Кустудић 32844, ђе Крунић 31363, Пегар К’ 3 б 533 > Миљан Ракучеви! 1 Стево Радоњић 30971, доњжћ 30972, Перишк вић 30074, Радуле Радс Нпко Рапчевић 30037, шовпћ 30072, Арсенијс 30847, Васо Рад^вковт Радисав Радовић 32043, /. сије Ребреновић 32315, . Болдогажоњи, Павле Рајпћ 524 % Нађмеђер, Илија Рад1и љевпћ 32883, Лазар Шећеров. 32419, Паун Шушовић п. пор ник 31489, Шћепан Шофран 30883, Марко Шушовић 3151Симо Шиљак 3 2 39 °> ђукан Шуљевић 31632, сви у Болдогажоњн, ђуро Шатић 44—96 у Нађмсђер.

Д 0 3 Н А Њ А. Пошто „Србобран” излази само једном недељно, и пошто је простор у њему врло ограничен, од сада ке се објављивати у њему само они добровољни прилози, који буду слати директно преко Главног Одбора Српске Нар. Одбране. Све друге прилоге који се буду прикупљали самостално по колонијама, а не прођу кроз Главни Одбор, не ћемо моћи објављивати из поменутих разлога, код све наше добре воље. ПАЖЊА ЧИТА0ЦИМА! Молнмо читаоцо Србобрана да нас улак известа кад лист не добију или га добиЈу са одоцн>ењем. Србобран је редовно готое у среду у иече, а у четвртак се разашил>е према штампаком адресару; те ј* онда ираао да се зна, ко Је крив кад лист ие стигие читаоцима на врема или им не стигне нинако.

„СРБ0БРАН” не доноси, нити прима трговачне или друге приватне огласе као: захвале, тражње, или тому слично, и то стога, што му простор не дозвољава. „СРБ0БРАН” штампа бесплатно све службене ствари друштава Совеза „Слоге”, Срп. Нар. Одбране и опште народне ствари у нолико то простор листа дозвољава.