Srpska nezavisnost

разаслате иоштом, тс су многи, као е. пр. сви проФесори вел. школе, добили позив тек јуче, чнтав дан каспије. — Исти дан после подне био је у гра1)апској касини збор повинара ради копстптуисања ^новипарског друштва. 1 * Приликом читања правила поведе се разговор о неким тачкама, паиме о тачци која одреКује искључење из дружнне. Како се ту нојавише разна мишл.ења, буде закл.учепо. да одбор према изнесеним жел.ама већине чланова преради правила. Тога јс ради нридодат одбору прОФ. Јован БошковиК н Вукашин Ј. Петровик.

Д Н Е В Н И К Страми ( Ччсго американски') Ваљда нигде у евсту не живе робијаши боље но у Америци. Не само да чувари и надзорници хапсана поступају са осуђеницима као с највећом господом и да ови добро једу н пију, — већ, шта више, дозвољено им је да прнмају посете и да један другог походе. Сем тога постоје нарочита оделења за картање и за читање новина н књига. Празннцима гледају позоришне представе. — (Чувајте децу од мачака) Недавно се у Форхајму догодио жадостан случај да су родитељи оставилн детенце од девет мсссци на неколико часова само у соби и кад су се вратилн, нађоше га мртво. Месо на лицу било је са свим поједсно. У собн су затскли мачку, која је дете прво удавила па онда тако грозно нагрдила.

новије Најновијс вестн из јужне Далмације потврђују да се устанак шнри у Хсрцеговини. Због тога сазваће се у Бечу ванредна сесија дслегапнје аустро-угарске, да по свој прилини одобре нуждап кредптза савлаНивање устанка. Две пешачке регименте, Јв 1>7 и 79 кренуле су се у очи наше нове године за Далмадпју.

ТЕЛЕГРАМИ Лесковац I- Јануара (орнгина.тна денеша). СиноК у 6 сати напредњаци протнвно чл. 30 закона о удружењу п зборовнма сазваше збор ; месна власт скрстнла руке, на збору уловише се н.их 10. опширније ногатом.

ну привремену признаницу на положени улог за удеонице њене, то ] управа нишке подружипе овим моли ј све члапове њепе да изволе сами | кад им је најудссније доКп у стан ! нредседннка свог н нризнанице примити. У исто време јавл.а се да упис на чланство још траје и за то сваки онај, који би желио уписати се може | то учинити код председника или код Ј кога од подписатих чланова управе. Предплату на новине „Српска Нсј завпсност" примају одборници друшствени г. Риста МихаиловиК н деловођ. Љуб. Младеновић. 30. Децембра 1881 г. Ниш. ПреАСедник ао^ружине Тутуновић АДВОКАТ Благајник Јеврем Радивојчеви* Деловођа Л >уб. Младенови^ одворници: Никола БабовиК адв. Владимир МилинI ковип адв. Коле Рашиб трг. Ђорђе ЈанI ковиК кмет. Риста Михаиловиб кројач. Због празника и што иј дући број тек у еуботу излази, издајемо данагањи број на Крстов<дан. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ изишла ЈЕ из штлмне књига: СРБИЈА И ПОРТА

Е

1862-1867-

јЈов. Ј 5

успомкнк ИСТИТ. А

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Миј Богићеви^у начемшку с/>еза крушевачко! Ми сс на ванп- „аато пас још једном позипам" оданвамо најпокорннје и штампамо вашу звпничну нсправку. Хтсдоемо п пнсмо цаше штампатн у коме право „напрсдњачко иачелничкн" рапвнјате теорнју аваннчног н прнватног рада вашег, по некемо да морнмо наше чктаоце са чорскнм внделовачкнм надувеностнма, јер оснм вас н ваиа подобннх цео овет зна. да то ннје ариватан роЈ кал среску мамелних ц какцсларији са канцслариским ттсром и масти.гом и но капце.таријском аааиру п шие јг оји«с .ш „напрСАмљчкс^ / бо/н>ае т» аарлџрчма гг.ш својим млађим шлојс налок ла те пози*р чм1јанима лостаељају. Т«» слмо у ,ананвчном 1 - мозгу може битп „прнватан" рад, н то, равумс се, само кад хоће"да се оправда у очнма јавног мншлења. У осталом колпко мотримо на ваш звапнчин рад, у толнко Ј>емо вгапе пажн.е поклап.втп вашем ..прнватном" рад> - .

Погато те број чланова друштва .за потпомаган.с Српске Књижевностн" толнки, да управа није кадра спаком члану послати друштве-

Огласи

Београдско певачко друштво на основу члана 42 у свези са чл. 48 другатвених нравнла, позива све своје редовне чланове на Главпу скупштину 10 Јануара т. г. у 3 часа по подне. Састанак Ке бнтн у друштвеном стану. Бр'. 132. Из седнице Одбора београдског певачког другатва држапе 2 Лап. 1882 год у Београду. Јов. Ристић Не држи имен-дан

ТАМАЕ ШШЕИ нлод за чишћење ОКПЛ ј СЖ освежавајући против затвора и шуљева најпријатније срество чшпћеља за дец>'. Оп11оп, рћапп. 27. Кие Каш(1и1еаи, РагсЈв

Свакоме бесплатно одправља упутство за потпуно нзлечење у тајности н са мало трогака, тајних болести скорашњих и застарелих само| вал.а писати: ЕУМ1Н, а УЈеппв (1веге) Ргапсе. НЕК СЕ ЗНА да сам с другог и даљног пута дошо Умољавам све моје пацијепте и оне који нате од уста а моју помоћ потребују. да ме походе. Са станом на Великој пијаци у кући гос. Натошевића бр. 2. Р а н и м и р вубнп левар.

у Б еограду, у државн0.1 штампарнјн 1881 ( на осминн стр. 335.Изшпла је из штампе ВЛАДА од 19-ог Онтобра (1880). н ЊЕНА ЗАКОНОДАВНА СКУПШТИНА 91 страна на осмнни: штампарија код ^Св. Саве." Купити се може код свију књижарау Београду и у уредништву Т Сриске Неј зависности* , за 50 пр. дин. по комаду.—

Проаисано на клиникама у Бечу, Паризу, Лондону, Амстердаму 30 годии испитана анатеркнсна вода за ста од Др. Ј. Г. Поп. п. кр. вубног лекара у Бечу, варош, Богнерова ул. 2. претпоставља се свакој другој зубпој води, као право предохрањујуће срество против болести зуба и уста, противу трулења и шупљине зуба, пријатног је мириса и укуса, јача десни и служи као нечувено чистсћс срсство за зубе. Иста је изврсна и за нспирање грла оних. којн пате од вратобољс. Цепа је Флаши Зу 8 2 1 /, 1у 2 динар. Попово анатер. зубно тесто. за чишћењс, јачање н одржање зуба да се уклони смрад и стреш. Цепа је Флашн 3 динара. Попово аромат. зубно тесто од толико година припознато као изредно срсство за неговањс п одржање уста и зуба. Цена па комад 40 п. дин. Попов вегетабил. зубни прашан чисти зубе. уклања досаднн стреш, а глазура зуба добија увек белоћу и њежност. Дена је кутији 40 п. дин. Попово зубно олово (пломба) за самоиспунење шупљнх зуба. агот.-тедјст. Кгаи1ег-8е//е за улепшавање н поправљање лица опробано против све нечистоће коже. — У запечаћеним орнгипалпим путнјцама 1 70 пара дин. Оаомена! Да сс избегне ФалзиФИковање. доставља се п. публицн, да је свака Флаша осим запгг. марке (Фпрма, хигса, анатер. препарат) још н спољннм замотачем увијена, који у јасном васердруку царског орла н Фирму показује. Добитн се можс у свима апотсг.лма. ЛРАЖИ СЕ ЈЕДАН ПИСАР ЗА * сриску и румунскгЈ кореспонденцију. Понудс се у1фавл.ају на Впх & АшЈегв \\ г 1еп. МапјаћПГегв^га^ве 19.

НОСТА ЖИВКОВИЋ АДВОКАТ иреселио ес нз ПГабаца. у Ваљево

38 тоциљање на леду Амсриканске НаШах обичне са кајишнма од еваке велпчнне добнли емо овнх дана. БраћаКарапешићи ЛАМПЕ Верлинске познате 1;ао најбоље и најденгае н то асталске виссће и дуварске добили сио ових дана. Браћа Карапешићи Обја-ва. Јавл.ам поштованом Веоградском граћанству и свој н. публици. да сам отворнјо завод за носредовање н намештање евих врста послужител.а. Исти завод налази се у кући г. Андрејевића на ћошку спрам позорпгата. Мо.чим поштоване Г, Г. граћане коима су иотребнн послужител.н сваке врсте, да се изволе моме заводу обратитн н уписати се. Уписница 1 динарЈовпн Јовановик — Арапин ЗА ОНЕ КОЈИ1ШЕ ЦЗУбОУАЕ. Умеће свију зуба са ваздуганнм притиском као и појединих зуба по американској методи без икаквог бола. Операције сваке врстеса највећом гатедн.ом. Ординира дневно од 9сахата пре подне од 5 сах, посзе подне у Гранд Хотел ,, старот здању" на Т спрату бр. 12. Б. ДИК, зубнн лекар. Задрмавање моје биАе до нонца овог месеца. Прилепчиве болести Бо.гести кооке. чире61 к крвне болести и т. а . лече се Депртивш двалгцша Др-а Олнвијера одобреним медецинском академијом у Перизу н владом и четнригодишњми нскуством публике засведоченн као ивврсни, употребљују се у болннцама. Извесно лсчење овнм моћннм депуративом од улцера, екулмана. зФекцнја скорашњих и застарелих . случаја консекутнвних у устнма и гушн итд. 24.000 *рака!са каЈ*ргиде I да ннкаква друга метода нема ових изI врсннх својстава. Лечење иријатно. брзо, нсвино и поуздано. 42 п\е (1е К јуо Н Рапв. Конзултације од подне до б сати н реко писама.

Но&&, Рћагшас1еп, гие Са8 (1$Нопе,

Рапв,

НЏИЕШНОСО

ОЕ ХО ГОВО УЈБЕ од тресетие џигерице

Изврсног дејства оиробан већ више од 25 годинз, г ж отив грудобоље, фтизије. бронхитпса, назеба, кашља, скрофуло&них болести, жлезда, кожмих болести, отока слезине., оелог ирања « уоаште ивнемоглости н т. д. тако нсто опроба Н о као изирсан лек за слабуњавуггнежну децу , који сс врло лако узима. Ваља се чувати од нодражавања. која хоће да учини ово уљс пријатнијнм за узимање, а међутнм оптерећава стомак и може иматн често н хрђавс посљеднце. Да би сваки био оснгуран од преваре н уверен да има ираво уље од трескине уигерице и чисто под именом Г Нш1е Ле аО^ нека купује са>го оно, које сс продајс у троугластим боцама са именом Н о р као п препор}*ком *. Лесијера, шефа хемичара на факултету медецинском у Паризу, гито се налази на етикети сваке богџ. СтОВАРИШТЕ у свима главним дрогеријскпм трговннама и апотекама.

ви .ашк ..Дружина за потпомагање Српснв Књижевности ' штампано у штампагији „код С в. С авк 44 кнп« михаид . гл. пр 4. от-опорнп уркдник Дп Лаза Ности*

Ц