Srpska nezavisnost

— 86 —

јасно нам доказују како еу -внделовципреглн пошто по то да угуше јавно злнење. — Из Ниша нам јављају, како је там. начелству пре 1б дана дошао акт којим се пита Др. Рајовић за неких 180и словом сто и осамдесет златних меџидија, пгго му је нека Гркиња још кад је био у Цариграду у посланству дала на нашу богословију у Београд}-. Шта се по тој ствари учинило не зна се.јерје Рајовић пре тога отишао у Београд. да буде »десна рука~ владиној већпни на скупштини. Али сва је прилика да ће _виделовачки - патрони Рајевкће-и знатп и ту помоћи своме верноме. Та овакови примера имамо доста у редовима _виделоваца," па је сва прилика да ће п Рајовић лако се измигољитп из ове неприлике. Рука ће руку опрати!

СА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 8 Фебруара 1882 За министарским столом : Гарихианин и РадовиК. Потарелседник Милан Кујунџић отвара састанак у 10 и по часова пре подне. Читају се молбе* и жалбе и нека питања на разне минпстре. Потпредседник јавља да је Коста СтеФановић молио за одсуетво на месец дана. |Дозвол>ава се.) Известплац одбора за преглед посланичких пуномоћија пред-аже да се избори Ђорђа АранђеловиЈм у јабланпчком срезу, Анте Ра)ичиКа и Милана Г.гшоријевиба у крајинском срезу. Светозара Гарашакина у грочанском срезу и Светозара Кундови&а за варош Лознпцу одобре. Скутитина једноишсно усваја. Потпредседник даје 1 ј А часа одмора. Нови посланицп: Св. Кундовић. Свет. Гарашанин. Ђорђе Аранђеловић п Милан Глигоријевић полажу заклетву. После одмора Потпредседник позива известиоца законодавног одбора да заузме евоје место. Извесги.гац Љуба МолеровиК чита предлог закона о изменама и допунама закона о устројству општнна и општинских власти од 24; марта. 1860 и његовим изменама и допунама од 8. Октобра 1875 год. и 14. јула 1878 год. За време читања улази министар Поваковиб. У рош КнежевиГх предлаже да се расправа о овом предлогу одложи за сутра. како би га посланици моглп бол>е проучити. Раша МилошевиС, слаже се с предлогом. Потарелседник етавља овај предлог скупштини на решење. Скуаштина аристаје да сутра ириступи претресу у начелу. После тога потпредседнпк закључује седпицу. и заказује састанак за други дан у 8 часова.

При продирању трупа Тимочког кора кроз Пусту реку напшло се је на неке 1 ствари у Бојнику. које су се почеле развлачити још од предњих коњичких пај трола и развукле се без да се је о томе 1 рачун )~хватити могао. Ово је познато | и тадањем команданту Тимочког кора, на кога се позивам. Да лн је пок. Тодор Нешић носно каквг ствари у Неготин или не, то ми је непознато. јер сам ја послс два дана по доласку у Бојник премештен у врховну команду за начелника оператнвног одељења, и отншао у Ниш 11 Јануара. Али тврдња. да је пок. Тодор Нешпћ за мој рачун ма какву унљачкану етвар носио у Неготин — то је чнета злонамерна лаж. Иетрагу примам. али претходно захтевам да г. пнтерпелант, игго се мене тиче, према одељку трећег члана 71 устава земаљског, постане за своје наводе I одговоран. 8 Фебруара 1881 год. Б.оград Јов. МишковиК

Прилепчиве болести

НОВИ^Е Дознаје се да су устаницн заузели Фочу. Сада се можемо надати да ће устанак заузети врло обиљне размере п иостатп сасвим опасан и онако нрестрав.Ђеној војсци аустијској. Огласи Читај! Нови угоститељи у каФани званој ,,К0Д Позоришта'% јавл,ају цоштованој публицп: да ће скорим доћи нова певачка дружпна са одабраним и укусним нерсоналом и нрограмом. која ће своје нредставе у истој каФани даватн. Потппсати угостител>и иобринуће се за најбол.а јела и пића са умереном ценом . а уједно уверавају поштов. цублику. да ће бити најусрдиије дочекана п усмужена. Валори и Номп.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ С ноуздане стране дознајемо да је министар Фннансије спремиојош некнх трипаест предлога за одобреше ванредпих нздатака. Чинимо нажл.ивпм иародну скупштину на ово. да се за раније спремп. „Виделовачка" влада обично радп крпшом те изиенађује скупштпну, како бп лакше нродрла са оним што хоће. Ако већина неирестано буде одобравала влади сав н>ен раскошлук онда ће народ скорнм остати го и бос. Без сумње опозиција ће чинпти своје и нсће дати да се зној народни расипл.е. Алп да бог да да буде вајде. код оваке већине скунштинске.

ИЗЈАВА Из '2\ Ороја .Видела- ове год. риалио еаи. да јс посланик .V. Кне;(>-,чи1, управио једну ннтерпелацнју на гЈ . министре војиог и 'Мтанснје одноено н.-какве драгоцене пл.ачке, у којој ее и моје иие споинње, Оригиналну интерпелацију нисаи до сада у руке доОво. е гога на оно. што је у -Виделу- штамнпно. н:'.јанл.ујсм

X X Е-

5 Д| Ј|) = т IV'

0 = Ч 1-1, иЈ № и: I ^ и з г^'2Мн цј м у 8 = >,. И*з иа Ш1 п

1, : 0 »,«

Е*« м - =10 I а -~1 М Ј 1!ј

о, а

ТРГОВИНА АНДРЕЈЕ Ј. ЖИ■ вадиновнћа иотребује једпог шегрта и практикаита из добре куће који могу одма ступити.

Бо.гесги коже. чиреви. крвне болести и т. д. лече се Депуративнин двопецииа | јЈ Пш Др-а Олиеијера одобреним медецннеком академијом у Перизу и владом и четЈфигоднгањми искуством публнке засведочени као изврсни. употребљују се у болницама. Извесно лечење овпм моћним депуративом од улцера. скулмана. аФскцнја скорашњнх и застарелих. случаја консекутивних у устима и гуши итд. 24.000 «ранака награде да никаква друга метода нема ових изврсних својстава. Лечење пријатно, брзо, невино и поуздано. 62 гпе (1е Ш уо Н Рапв. Конзултације од подне до 6 сати и реко писама.

ТАМАК ПГОШГ плод за чишћење ОТ1Л..ОХ освежавај}-ћи протнв затвора и птуљева најпрнјатније ерество чтнћења за децу. СггШоп, рћагт. 27. Кие Кат(1и(еапе Раг1в. ТРАЖИ СЕ ЈЕДАН < ТАН СА ■ две до трн собе без намештаја за самца у око.тпнн теразије. Упптати у штампарији код г Светог Саве."

ДУЋАН

У КНЕЗ МИХАЈлово.ј улшш број 12 издаје се од идућег Ђурђева дааа под кприју. За услове запнтати вад.а код г. Стевапа Тодоровића проФ. у доб1>ичипој удици број 8.

г

НН1 МАТОНИЈЕВ

1

ИЗБРСНЕ ВАСПИТДЧИЦЕ » ГИСХИБЛЕР I ~ 0 I

(Францускнње, Енглескиње н Немнце,) другарице боне. препоручује савеено. 6. ЕМИУ ВЕ18НЕВ Егв*ег Шепег ^оитегпап^ешпб^Ш \\ г јеп 81ок 1ш ЕЈ8епр1а1х 3.

Тражи се

најчистији алколски кисељах најбоље астадсно и осветавају^е пи&е опробано при кашљ^вима, болестима гугае, стомачним и желудчаним катарима ПАСТИ/1Е (колачиће за еварнвање)

Једна солидно зидана кућа са 5—6 соба. кујном и осталим нринадлежнос-тима у — улпцама сннже главне полицпје и око нозоришта да куни на отплату. Којн би такову имао п на отнлату за неколико година продатн је хтео. нека изволи јавити се уреднпгатву овог листа.

1Г1СЈ2. 2^а.-иа.сг5. "оа=1 (33&"К тга.еп).

^аг1з- ■ _Ј

Сватамс бесплатно одправла упутство за потпуно пзлечење у тајности и са мало трогака, тајних болести скорашњих п застарелих само вал.а пнсати: ЕУМ1М. УЈеппе < 1зеге» Ргапсе.

СВЕЖИНА, ЛЕПОТА ТТ ЗЛРАВЉЕ

Еаи (1е ТоИеИе а Г0Р0Р0ИАХ ЕБ. Р1КАХЈБ Ова миришЈ »ава н освежаиајупа водпда парочито је за употрвбу м поху наиељена Она ииа неоцењиву вредност по здравже. 37, ВОШДОАВО ОЕ 5ТКЛ $В0 <]КС, РАЈг.ХЗ.

. ОРУЖЈЕ ЗА Ј10В Сви Француски журнали хвале оеобито г М 6а1агкЈаФабриканта оружја у Паризу. .Тиј*жу и Бирминаиг^ну, зарад ловачких пушака. које два пут дал>е носе од оеталих и концентришу хитац, те добро погађају. К у ћ а Г а л а п д а. најчувеннја је у Евроии и најодликованнја нзврсношћу свога Фабриката н свсјје израде, заслуге њене за нроналаске н иробитачна цена која је могућа искључно механнчким радом свела је цену од 50 на 40 по стотини за обично оружје ирвих Фабриката. У овом погледу. кућа Галанда нуди иајозбил»није гаранције. Прецизност њених караоина: солидност н израда, револвера.- ленота п тачност ловачког оружја: изврсност метака . којн се не кваре: етарање. које води о експедицији, тачном и савесном вршењу норучбина коЈе добнја. све ово стекло је овој кући особити глас и нм н удостојнло је највиших наручбпна нз Србије. као и из осталог свста. М. Галан. к аутор .д е л а о ор ужју- велика књнга илустрована еа 60 слика — пушака карабнна. револвера нтд. Ово дело шаље гратис н Фрапко. на нрост з л гхтев иреко плаћеног писма адреепраног на _М. (та1ап<1. Гађпсап( <Г агшез. 3ие Наи«еуШе, Рапз-. 6—17 Прва и највеЋа фабрика кантара - 0

за мерење стоке и хране (ВгИскеп = \Гаасгеп). прве аустро-угарске Фабрике. под ифрмом: Н. ШЕМБЕР и СИНОВИ У Будим-Пешти вацкн друм бр. 17 Вида рев1 \Уш*гиега1га8ве № 17.) Препоручује своје најпрнзпатнје Фабрнкате: Кантаре (ВгИскси \Уаа^еп) десимале, за стоку, свпње. балансе. месо, храну. мерице, мере; апарат еа ножем за петролеум. сламорезе «Наск8е18ећпе1(1ег) справа за круњење кукуруза. жрнаха, Фриере. ветрењаче. машине за каву, воденнце за мак. за со. натегаче (пумпе) за вино за пиво. винтови и т. д. Ценовпнцн се добијају бесплатно.

власпик г Доужина за потпомагање Српске Књижевчосч" штампано у пггахчаријн „ко * Св. С авк" кнез михаил. ул. вр. одговорнн уркдник Др. Лаза МостиЂ