Srpska nezavisnost

— 194 —

само да утаманн ПроЕнио амаше, н Митровнка масЈг, а спомоКни стараоци и покојни Митровнћ ј иајвећем су нснријатсљстиу хнвсли, то се внди в у актима етаратељског судцје по тој маси. •24. марта 1882 год. у Јагодини. Гдавнн старател. Прокс Митроин1>;« Ленка Ж. Прокс Ммтрови*а с. р. из Лагодпнг. с поиоћни стараоцн Носта Г. Милосавд>евић с. р. Прока П- Митрови* трг. с. р.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ

Г. Јев. Поповнћу начелнику среаа ресавског. ; Ваша „знаннчна исправка" ниј«' учтиво написапа. > јер вре^ате друтс , сем тога она и не одговара вакону о штампи, извоантс г. Гарашакинов подипајчс мало ззвнрнти у закон о штампи па кете видети даје тако као што ми рекосмо. Но л ако нспранку напишете и учтнввје и нрема вакону о штампи опет пекете бити у стању прсд јавним ! мпењем ссбс оправдати. Дела Гарашанииове по- I лицнјс н сувг.шс су поаката народу, те по томс [ де помажу знаннчне исправкс. Г. Д. МиланковнКу. начедннку среза к.ћ>*чког. I Баша „вванична нсправка" ианоси двапут ако пе и вншс, но што јо ааузимало места оно на шта 1 вн гаад>етс исправку. Иача Ке сигурно познати 1 битп прописи закоиз о штампи, па Кете и самн ♦ внати да вам се према томе закону „исправка" | штампати не мохе. И вама кажемо да Ке вам глабо помоКи .исправка" а најмап.«' Ке се примнти 4 оно чиме ви хоКсте и себе и попа Мијаида да правдате. Све пгго смо мн изнели у нашем листу 1 истииа је, јер нашн иавсгатачн не пигау из нна та, но гато нм је додијало гата све радн гарашанинова подиција, па кад нсма друге помоКи онн ианосс иа јавност да свет види гата сс све ради под владом „чнсте уставности".

Шта-мплрска погрешка. У пооледњем (50-ом) броју овога листа у уводном чданку, који је изишао под именом: -,Пиро&гнаи, и накнални уговор са Ениеском штампано је погрешно „КЈглеНпег* место _Киг8сћпег ц .

Огласи

1ЈАСТ МИ ЈЕ У ПОНИЗНОСТИ ЈА■ вити. како овдашњим поштованим мутатеријама, тако и у унутрашњости Србије, а и на страни. да ћу дуванџиску радњу мог иокојног мужа постојећу овде у Београду иод Фирмом МИУ1АН С. МАРКОВИЋ ДУВАНЏИЈА КОД „ПЛУГЛ" ■ дал>е продужитн под горњом Фирмом у корист моје четворо нејаке деце а помоћу одрећених старатеља. Молим ноштоване муштерије. пријател>е и познаниве мог нокојног мужа. да поверење своје поклоне истој Фирмн. н у будуће, које је уживала и за живота покојниковог, а ја ћу се трудпти да их 1 нодпуно задовољим, како са добрнм ду- ј ваном. тако и са умереном ценом. Покојни Милан донео је прошле го- ; дине из Турске сам собом, повећу нартнју особито доброг дувана. Са оваковим дуваном надам се. да Ку моћи том позиву одговорити а и поштоване потрошаче са изврсном добротом дувана подпуно задовољити. За многобројну посету моли. На Благовести 1882 год. у Београду. ЖиВАНА СУПРУГА ПОЧ. Милана С Марковића 97 1—3 б. дуванџије код „нлуга'. КУЋУ МОЈУ, ГДЕ ЈЕ ПРЕЂЕ СЕдио мој зет г. Ранко Алимпић издајем под кирију од 'Иурђева дана Ду5ровачка улица Бр. 82. Василија Вукоиановића. 98 1—3 ППА11 ВА НАЈЛЕШПЕМ МЕСТУ I 1Л Д М испод нозоришта на ћошку, ~ с два лица, измећу комшија г. Крсте Томановића казанџије и г. Најдановићакапетана, — овлашћен сам да јпродам у КЈ )атком року. Београд Мил. СгојковиК учнтељ ■ Г/1 дм ИСШГГАНИМОНТЕР траЈГ /1 АП жи место за машиннсту. * * Може сс употребити прн свакој машини. Пост-рестанто Палацки у гостионици код ^Жировног венца-. ШМ\/Ш Дмиирије Ого1Т| Ј 1Т1 јановић, н:< села Дејана . среза власотинског окр. Нишког, кога је у другом рату као борца нестало, а зна се да није погинуо, — молим сваког иријатеља коме буде што познато о њему да мп јави. ЖКИА Њ^ГОВА 2 3 Јована.

КУПАТИЛО БАДЕИ НЕПРЕКИДНО ЛЕЧЕЊЕ ПРЕКО ЦЕУ1Е ГОДИНЕ ОТВАРА1БЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ 1 МАЈА Стародревна, још Римљанима позната алкалично-салинска врела (сумнорокиселог креча врела) 13 кунатила са тонлотом од 27° до 35® Цилијусови чувени дејством својих разних ступања темнературе. Услед овог својства, својом природном топлотом, без потребе вештачког хлаћсња, всома су удеспа за разне болести. које условл.авају н одговарајуће ступње топлоте. Њихова лечидбена моћ унотребљује се против: реуматизма скрофула шхта. катара невралжија (болести нерава). севање у зглавковима н узетостима кожним болестима и костобоље, болестима аосле ковреде и тровања металима. нарочито употребом живе. Годишља посета износи на 11-000 особа. Употребљених купатила 1881 године 150.000 Саображавајући духу времепа и нотребама, ово купатило удешено је тако да се могу употребљавати и оашта и аосебна купатила: аарна с гушввима у каллма. гвоздена и биљна, минерална и хладноводна. за аливоње и обичоо куаање , тако исто и нхолације, иијење сурутке и лечење с грожђем. Ово купатило које је само један сат железницом удаљено од Бсча има дражестан иоложај, обрасло је лиснатом и игличастом шумом, испрекрштано најкраснијим шеталинггама. Најлепша ужнвања нрнбавља вожња железницом и колима у свима нравцнма у брда и иланнне . те с тога је ово купатило како својим лечндбеним својством. тако и удобностима и увсселењима у сваком погледу прспоручљиво. Свакн дан свнра три пута купатнлска капела у величанственом, сеновитом иарку. сваки дан позорншне нреставе (лети у арени), концерти, баловн трке и др. Осим тола посјетиоцима служе за унотребу разни изврсни хотели : хотел-гарни и друге каФане и ресторатернје; љупке виле (пољска добра) и приватна намсштена обиталишта са баштама већином. Пошта. телеграФ и железница везује ово место са целим светом.

Извешћа даје купатилсна комисија

1-6

цар. и кр. највнше призиап.0

КУПАТИЛО

Заат. мед. Парнз 1878

ГЛАЈХЕНБЕРГ у Штирској Један сахат од штацнје Фелдбах угарске звпадне железнице. Почетак сезоне 1 маја по римски. Почетак лечења с грожђем у почетку Септембра Алколна — муријатска и гвожђана кнселина, козије млеко млеко Фихтенадел и Квенсонцерштајбунг — инхалације. бања угљено кисеона, Чемина бања са уређеним хладним лечењем. Јоханисбрухен код Глајхенберга одлична н здрава вода за пић». Ова се воеа нарочнто препоручује од стомака и надутости њеном великом колнчином чисто угљене киселине, и угљено кнсеоног натрона и солн што унапрећујс стварење, уз то нема кречаних делова што се прилепљују за стомак. Ова се вода добија у свнма минералним трговинама. Наручбине за кога, станове н воду прима. Вгиппеп ШгесИоп јп 6!еЈсИепПегд

1 нагр. Сиднеј 1879. Злат. мед. Линц 1879. 2 медаље Беч 1880.

КР. I. пгив.

бр. 38 Илустровани

Велнка среб. мед. 1872 Диплома Беч 1873. 2медаље Париз 1878. цвс фабрика за шприцеве, шарате за сода-воду к сиФоне КАРЛА ПОХТЛЕРА Беч. VII. Ка18егз*га58е 87. Фабрика н стовариште свију сорти хир>*Ј>гијских шприцева од цина. ирижатсра. клнсо шмркова. анарата са прављење кипећих иића, анарата и комплетних справа за Фабрику сода воде, сиФона итд. патентираних заиушача на! Флашама, славине што се саме затварају. ценовник бесплатно н франко. 2—12

НА ЗНАЊЕ 7 ,5- АПРИЛА О. Г. ОТВАРА СЕ БАЊА СА ЛАДНОМ /1ЕК0ВИТ0М В0Д0М .РУДОЛФСБАД"

99' У ДОЊОЈ АУСТРИЈИ Јужно железничка штацпја Пајербах , 2 часа еа јужном железницом дакеко од Беча, лечење водом (електрицптет и масажа); 1 Маја отпочиње лечење са тазе млеком, млеком и сним сортама минералних вода, а 1 Јуна се отвара куиатим швимшул 16—18° Реомира . н широко 730 0 метара. Рајхенац лежи у једпој од најленших алписких долина Дол>не Аустрије, лаштићен од свију страна положајем; свежа изворна вода, здрав илапинеки ваздух, добра храна н удобни квартири преноручују бавлење у РудолФсбаду, тој лековитој бањи хладне воде која од 15 година постоји. Проспекте доставља на захтевање Инспекција бање бесплатно. Ближа извеш!,а даје 1)г. КепИпаш! Иеде! Сигаг7,1. Ј. М \Л/аЈззпЈх Бр- 2—3 Е|кеп(ћ(1шег.

ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ Лекарима г. г. Т>. Гаврићу окружном и Ј. П. Лнсшц.ом варошком. Крво-плућна болест, која ме снађе 29 Септембра нр. год., а понови на најопа: снији начин 25 Октомбра кад ми недељу дана јураше крв из прснју. бзцив ме у незнање а породицу у очајање онда ме ви многоштована господо сна! состе вашим својским и узајмним трудом. Нарочито иак благодарим вама г. Гаврићу којп напустисте све стране нозиве и интересе (у Јагодини). не остављајући ме ни дању ни ноћу за све време опасностн. После ове тешке и опасне болести изнурен ттето-месечним боловањем. сад кад добнх снаге да идем на своју дужност. сматрам за најсветнју дужност, да вам јавно изјавим ову скромну благодарност а на труду и заузимању око јсдног сиромаха учнтеља коме жнвот снасосте. Благодарећи. желим вам и даље такву сталност у вашем светом позуву: да будете углед вашег колегијума. а ми граћани да с ноносом хвалимо врлине такових лекара. Не мало благодарнм и г. Кедровићу овд. апотекару, којн нас — у очајању — честим посетама храбрио и тешио. 18 Марта 1882 год. V Крушевцу БЛАГОДАРИ, Павле Д. Базарац 1—1 учитељ

Ј

ове год: отварам нову

1 Априла гостионицу г. Фердинанда Крена ностојећу у Чачку. коју сам снабдео како са добрим јелом н пићем тако и са еваком удобношћу за путнике : а стараћу се. да поштоване госте са добром услугом као н умерном ценом задовољим. Јавл.ајуКи ово и. п. нублици и путншшма. — молим за многобројну посету. с поштовап * ем Коста Мрвичин 2 3 ГОСТИОНИЧАР. ХХХЖХХП А. Т. Ларош ншраћен са 16.600 Ифранака. 8 медаља на нзложбама у Паризу 1878 итд.

и . .. И кеишпжви

нисир мнсн снже^и. опорвл>ући И против грознице: препоручује се нротнв слабостн изнемоглостн. неуредности стомака, против застарелих грозница. које се нису могле излечити киннном и т д. и е т а Ис аротив мал^крвла и бледоКе, Ианемије итЈ. Рапв. 22 е! 19. гпе Огоио1 е* Рћмеб.

и и и и и и и и

ТАМАЕ, 11ТС1Е1Т плод за чишћење 6КПХ(Ж освежава)ући против затвора и шуљева најпрпјатније. среетво чншћења за децу. 6п11оп, рћагш. 27. Кпе Кат(1и1еаае Рапв. ! 1а V е I о и (I п е 1 " особита параш одпиринџа ј направљен с бисмутом, па је за то м врло добар за лнце, прноне за ко- 9 жу н не види се, а такође даје I боју млађаног изгледа и природу Ц нежну. П Може се добити код Ш. Фаја. проналазача у Паризу н код свих нароФимера. Ситинска поиада која то својство има. да одржава мекост и нежност руку н руку чува и од сваке новреде, која бн нм се ■ утнцајем хладноће могла нанети. СН РАУ, Рагвтепе ш Раг1в 9, гпе (1е 1а РаЈх. Оговариш! с код свију варфмера и фризера,

власник „Дружина за потпомагање Српскв Књижввчостч и штампано у штампарији п кој Св. Савв" кнвз михаил. ул. вр. 4 одговорни урвдник Др. Даза Костмћ