Srpska nezavisnost

— 54 о —

г

уверити поштоване читаоце: ко лаже, Ја — или ви ? Поштоване потииснике, па документима које цитирах, лено молим, да ми не замере што њихова частна именана јавност изнех, јер то морадох и преко воље да учиним , не ради напредњачких пасквиланата, и они који су ималм прилике да знаду моје поштење у служби и ван ове, — већ једино ради оних поштованих читалаца. који ме нису познавали и сада мс познају — ради њиховог обавештења. 1.Јуна 1882 г. у Чачку. Митар Максимовић.

ИЗ СКУШПТИНСЕЕ ЗГРАДЕ 10. јуна 1882. ПотареАседник Мнлан Кујунџић отвара састанак у 10 часова пре подне. За министарским столом: Гарашанин, Чеда Мијатовић, доцније Радовић. Читају се протоколи 50. и 51. састанка. — Примају се. На предлог председника, пошто је истекао рок потписннцима скунштинских протокола, бирају се: Илија Пантелијћ, М. Лишанин, Н. Спасић, С. Милетић, Р. Недић и Н. Вучетић. Читају се неке молбе и жалбе. — Упућују се дотичним одборима. Известилац одбора за преглед носланичких пуномоћија чита накнадни извештај о 12 ново-пријављених посланика од 31. маја о. г. Од отих предлаже да се 5 оверове, а у осталим изборним срезовима да се нареде нови избори. Вељко ЈаковљевиК је противан да се наређују нови избори, јер су ти срезови противно закону, уставу и скупштинском наређењу које је добило највишу санкцију изабрали оне, које смо искљусили из скупштине; па, рече, како незнање закона ни::ог не оправдава, то је мњења да ти срезови за све време трајања скупштине остану не заступљени, и да се тај број одузме од нужног броја носланика, од 126, који могу решавати. Лотаредседник одговара да се о том предлогу не може решавати, јер није на дневном реду. Само се о ономе може по закону решавати. што је на дневном реду. (Ирима се.) На стављено питање усваја се предлог одбора за преглед посланичких пуномоћија, и иотпредседник проглошава 5 нових двогласаца за скупштинаре. Насгаје одмор. За време одмора положише заклетву посланик за варош Пирот и за срез лепенички. После одмора. Министар Финансије Чеда Мијатовић одговара на познату интериелацију бивше ВЈћине скупштинске због Бонтуа и преноса железничког уговора на ново друштво. Како ће ту беседу донети полузванични листови, а у самој ствари није ништа ново изнесено, но штј је било у познатом извештају министра финансије у званичним новинамау очи прво обављених накнадних избора 15. маја, то се ограничавамо само на најглавније моменте тог одговора. Мннистар је признао да штета коју је Србија претрпела падом Генералне Уније износи 34,700.000 дин. Дакле има штете. Даље је набројао неких 10 милиона, које је држава примила од масе Генералне Уније на рачун те штете. У то спадају : кауција у 4,000.000 динара : 13.779 железничких облигација; 24.000 српских лозова које су биле депоноване код Лендербанке и 27.000 облигација од 1876. год. Ново друштво на које је уговор пренесен и о коме има министар дубоког уверења да је солидно, примило је иоловину заостале штете од 24,000.000, дакле 12,000.000 на себе и обвезало се да нам плати. За остатак од 12,000.000 има министар такође дубоког уверења да ће маса платити. И тако има министар и по трећи пут дубоког уверења да ћемо проћи без штете и што је најглавније добити железницу у одређеном року. Министар препоручује скупштини да не пренагли са својом оценом, већ да изабере одбор који ће сва акта проучити и поднети извештај, па тек онда да скупшткна реши. (Прима се. Живео. Гласови: да одмах бирамо одбор.)

Потаредседник изјављује да се сад не може приступити избору одбора, но ће то за први састанак ставити на дневни ред, и онда ће се извештај министров узети у претрес. Читају се укази: Да министар финансије поднесе предлог о таксама на радњу; о крчмарини; о измени закона о норези од 12. октобра 1864. Да минпстар иностраних послова поднесе иредлог о изменама и донунама закона од 18. јануара 1879. о консулима и заступницима на страни. Да министар Финансије поднесе предлог да се у ново ослобођеним крајевима уведу Финансијски закони: о шумској уредби; о панађурима; о општинским кошевима; еснафска уредба ; о општинским кантарима и т. . Да миннстар упутрашњих иослова поднесе предлог за измену и допуну закона о шгампи од 12. марта пр. год. (Живо одобравање и бурно живео.) Од почетка па до краја састанка није било прозивања и тако није ни констатовано да ли је *ило довољно посланика за решавање. То ће, без сумње, бити узрок што се није узео у претрес извештај министра Финансије о иреносу железничког уговора. Према сравњењу учињеном у бреју посланика од стране више гледалаца и слушалаца, било је на окуну 118 посланика. Састанак је закључен око 12 часова, а други је сазван за сутра у 9 часова ј пре подне. 11 јуна 1882 Данас је „скунштина" отночела да ради — без онозицнје. При проииву иронашли су стенограФи носле нодужег рачунања и ношто се чуло по неко „ево и овај је дошао", „Жуњић се није одазвао" и т. д. да је свега на окупу 126 посланиI ка. Дакле управо колико се нро' рачунало да је потребно. Неки чак на!)Оше да их је било 127. Међу тим нескупштинари на разним галеријама и при нро#иву и ири бројању нису могли више од 124 посланика да изброје. Ово тек Форме ради, јер у самој ствари баш је све једно, било 126 било 124 носланика. Факт је да су посланици отпочели да решавају и да доносе закључке за нелу земљу. Такође Форме ради нек је забележено да су за време иретреса и решавања о предметима који беху на дневном реду, оставили скупштинску дворану између других, ови познатији већином владини носланици. Дим. Јоксић, Алекса НоваI ковић, Урош Кнежевић, Спасојевић, Јов. Максимовић, и Свет. Гарашанин. Ми укратко доносимо ток данашњег састанка. Председник А. Ђ. ПоаовиК отвара састанак у 10 часова пре подне. За министарским столом: Чеда Мијатовић. Читају се молбе, жалбе. предлози и питања — Упућују се дотичним одборима. Пос.«е питања Аранђела Маринковића због Ранка Тајсића који је „побегао" из скупштине, и пошто је и Урош КнежеI вић приметио да би ваљало приметити како се Раеко кријо кад се полагала заклетва краљу, наређује председник прој зивање посланика. Резултат смо горе саопштили. Председник проглашава да има довољно посланика за решавање. Прелази се на дневниред : избор одбора за пренос железничког уговора. Настаје 1 / 4 часа одмора ради споразума. После одмора под председништвом М. Кујунџића предожи Сава Обрадовић 22 лица за чланове одбора. — Примају се. На реду је Предлог закона о контролисању злата и сребра. Овај је нредлог са незнатним изменама усвојен.

На завршетку прочитана су два указа, којима се министар просвете и црквених послова овлашћује да поднесе предлог, да се двема учитељским удовицама одреди издржање. Председник предлаже да се одмах реше ови предлози, пошто о томе ностоје ранија скупштинска решења. — Прима се. Нредседник нзвештава, да је посланик Јсф . Станисављевић јавио да ће се још 5 даиа због смртног случаја задржати код куће. — Узима се на знање. За овим иредседник закључује састанак и сазива други за сутра у 8 часова. На дневном реду је закон о штампи.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Ђурђево. — г. Ник. Шљивику. Ма да смо вам непрекидно шињали наш лист, онет вам посласмо све бројеве које нисте нримили. Жабаљ. — Унрави читаонице. Сигурноједо поште уврок што лист неуредно долази, јер ми сио вам непрекидно шил>али. Г. М и л а н о в а ц. — г. В. Вас. Цримили смо 23 дин. и 30 п. д., и 6 дин. предали коме траба. Адресу поправилп смо. Хвала и братско вам повдравље. Међу тим молимо да и г. М. II. цошаље ако је шта наплатио. М. Ј о ш а н и ц а. — г. Ар. Нримили смо 2 дин. и 40 пара и поступнћемо по вашем писму.

Огласи

и

ШУ РТУГРШГ ЕА ^ ВЕА0Т ^ води _

ца заулепшавање лица. Онарастеру је нимало не повређујући кожу све аеге и боре с лица. Флаша стоји 5 франака, по Флаше 3 Франка. ШОК Р1ЈШТИЕ | нака. Кутијца 4 Франка. I ЕАХЈ ГЕЕКШЕ Воја извр( ' на ■ ^ за К0С у и за |браду. Флаша кошта 3*50 Франака. Ј. 1,асон1;иге, 29 Кие (1е СНп^напсоигГ Рапв. У Веограду код Јов. Дилбера Ј Апотекара. 14—52 Марке за писма купује мења п иродаје. 6, 2есћтеуег Мигпћегд. 5—20

!

п:

МАТОНИЈЕВ

ГИСХИБЛЕР

најчистији алколски КИСЕЉДК најбоље асталско и крепеће пиће опробано средство прн кашљу, вратним болестима, катару у стомаку и бешики. ПАСТИУ1Е (шећер за сваривање)

1Е1е12гх1е12. 2М1а.±1:оп±, 1Н1а .г1Б"оа,с1 (ЗЗс^ггхеп). 19—45

♦ 13. ЈУУ1А ПО НОВОМ КАУ1ЕНДАРУ ♦

ТЕЛЕГРАМИ Шабац, 11, Јуна, ( оригинадна депеша.) Данас нолиција стави у затвор честитог свештеника дубљанског Дамњана Илића, без икаквог ислеђења, и без доказа. Дивимо се како тако што може да буде. Цела је онштина пред начелством. Из мачве неколико сељака оаштине дубљанске

почиње велика лутрија у сребру, ууемчсна владом војводине Врунсвика , подељена на шест засебичних вучења, са добитцима у свему од 10 милиона и 402 С00 немачких марака. Добитци се деле на највеКе од 450.000, 1. особити од 300.000, 1. 150.000. 1. од 100.000, 1. од 70.000, 3 ао 50.000, 1. од 40.000, 5 ао 30.000, 2 ао 25.000, 2 ао 20.000, 11 ио 15.000, 2 ио 12.000, 22 ао 10.000, 1 од 8.000, 4 ш) 6.000, 65 ао 5.000, 3 ао 4.000, 107 ао 3.000, 313. ио 2.000 и т. д. и т. д. Потписаној банкарској кући поверена је продаја оригиналних жребова (лозова), који су јој послати за речено прво вучење под условима: 16.80 мр. или 21 фран. за једну целу оригин. лозу 8.40 мр. или 1050 фран. за 7, оригиналне лозе 4.20 мр. или 5.25 Фран. за 7 4 оригиналне лозе Званични нрограми и извештаји о вучењу шиљу се безалатно. Све наруџбине извршују се тачно. и ко хоће да учествује у тој сребрној лутрији, умољава се да се обрати неиосредно и што скорије главној писарници Тодора Шелера, банкпра у Брунсвику. аи Вигеаи рппсјра! а ТНЕОООН МНЕИЕВ, Вапдшег Его-оЈп.з-^-З.д' (АИешарте). 7 4 жреба стоји за:

* I

X п „ 4.20

»

п 5.25

п

X Ш „ 6.30

п

„ 7.88

1 IV „ 6.30

V

„ 7.88

I V „ 6.30

7)

„ 7.88

V

Ј VI „ 4.20

П

т. б.8Б

П

к Половине

и цели жребови

пре-

Ј ма томе. 5

бр. 72.

4—8

♦ХФ

♦ХФ)

ВИНСКА МАНИПШЦШ учи се практички из ново изишавше књиге Кесер(1)исћ, којој је садржина: Упут за облагорођење кисели, природнп вина. Производња вина без грожђа; Из старог устајаног вина (од 100 литара направити 1000 литара) направити како јевтино кућевно пиће, тако и фино вино у Флашама и то додавајући подпуно здраве ствари. даље производња врло доброг вина од воћа, винског сирћета, сирћетног шпирита, ракије, рума, ликера, слатког од воћа, квасца, мириса, меде-* цински гапиртова. балсама, сапуна и преко 1000 разни трговачки артикла, који дају добити више но 100°/ 0 - Цена 3. форинте. Поруке само за готово или на поштанску повлаку ваља управити на Маг1е XI г <3.11 с Зг а, 7—12 к. к. рпг. 1пћађегш МКеп, МеЈеп, НаирШгаззе Ж 36.1. 81оск.

Објава.

Пронешени глас о рибарској бањи да је воде нестало непстнвит је воде и сувише има, јер је бања оправл.ена. За истинитост Начелство Крушевачко објавило је у српским новинама, 1—2

закупац ВитковиЂ

Раане величине може се добити у штамнаријп код „Св. Саве." кнез Мих. Улица бр. 4. Поручбине пз унутрашљостп шаљу се писма на горњу адресу. 6—6

Код потписатих може се добити гвоздених кревета са и без украисто тако кревета колевака за децу. Астала за умивање, чивилука и клупа гвоздевих Дрвепо политпраних са трском цреплетених столица, Фотеља и канабета разне врсте и величине. Шиваћих машипа за обичну кућевну употребу, за кројаче п обућаре. Вр. 141 1—6 Браћа КарапешиЂи.

власник „Дружииа за потпомагање Српске Књижевности" штампано у штајшарији „кој Св. Саве" кнкз михаил. тж. вр. 4 одговорни уредник Др. Даза Кости*