Srpski književni glasnik

1154 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

и законитост друштвеног живота могу видети само у великим размацима простора п времена, и кад се примене велике мере и бројеви.

Пошто је пропорција највиши услов правилности, то све раније по постонку раније достиже ступањ пропорције. |

Пошто је раније сложено из све мање елемената и делова. то у свему ранијем пре се долази до мира, одређености и пропорције појединих делова п органа, једнога према другом. По томе је у спољњој природи давно достигнут највиши ступањ пропорције. и по томе највиши ступањ законитости и хармоније.

Пошто је пропорција највиши услов разума и свести, и пошто раније пре достиже највиши ступањ пропорције, то је све раније разумљивије од дочнијег, пре долази До свести човекове, и пре се подводи под законе разума, ире достиже ступањ истине него доцније. Ум човеков много је раније сазнао законе козмичког света него земаљског живота; пре је разумео и подвео под законе појаве неорганског света него органског, и пре је дошао ло закона органског света него до закона социјалног и + историјског живота људског. dj

6.

Пошто од ранијега зависи све доцније, пошто према томе раније одређује све доцније, његову целу судбу. то је све раније све моћније, и све више и све дубље врши утицај ZEN на све што је доцније постало.

С ——

Остављајући за сад сунце са његовим свестраним и дубоким упливом на судбину земље п свега земаљског, п деловање великих снага неорганског света на оу органски живот, да наведемо, да је географски склоп земљине површине, са неорганским снагама њеним, у напрел одрелио судбу целог историјског живота човечанства; из географског склопа земљиног могу се прочитати главне и основне црте, испрести основни конци историје човечанства. Карактер земљиног склопа, њени

је И Vi Mi 4