Srpski književni glasnik

и, И ери Ј ip A Ру

~ ЗАШТИТА МАЛОГ Скоског ПосеЕДА.

продаје онда кад су све цене пале за 80, он је спасавао и њихову платну способност, па посредно и повериоца. Ати, кад су прошле оне кризе које су својом акутношћу и изненадношћу изазивале општу панику, или бар у колико су постајате познатије, повериоци нису више инпсистирали на судско наплаћивање евојих тражобина, — нити су се дужници, из страха да не поткопају свој кредит, без кога не могу опсшаши, пријављивали за заштиту hom cвееад-а. Услед тога он је постепено сасвим испао из обичаја и скоро се сасвим за“оравио.

У источним. индустријским и трговачким земљама ово је било још у већој мери. Од 1878—1894. за 16 година, у држави Масачезету пријавило се за законску заштиту ћотеввеаб-а свега шри лица; у Есексу исто тако, у Њујорку апсолутно нико. Ово је врло појмљиво. Ниједном америчком трговцу или индустријалцу не би пало на памет да се записује у књигу ћотевкееабд-а да би својој породици обезбедио евентуално неколико стотина долара, просто . из страха да не руинише свој кредит; сваки би тврдо држао да је он на ивици пропасти кад је спао на то да чак и тиме обезбеђује своју породицу. Нико му не би веровао да OH TO ради само зато што је предострожан отац породице, јер „ко зна шта се све може у животу десити“; напротив, он би морао изгубити све своје везе, дајући овом оградом доказа своје неодлучности и невештине у раду.

И сам трговачки саобраћај, који захтева брзину и

сигурност. допринео је елиминисању овог закона. 'Трго-

вачки поверилац мора имати орзих и енергичних средстава да обезбеди своја потраживања, и он треба да зна тачно на какву залогу може рачунати — не морајући бити изложен изненађењима и процедурама. које би га натерале да води рачуна да ли је ко „глава породице“, да ли се уписао у ћошевтеад-књигу итд. — Ни варошки радници нису се хтели користити овим одредбама, но су волели за– држати пуну слободу кретања и распотагања својом имовином. Нису се користили ни Фармери тих источних земаља, 24 јер се ни ту не рентира земљорадња услед конкуренције