Srpski književni glasnik

ИСТОРИЈА „ПрРЕеоднице“. 913

тету у Пешти, К. ЈосиФовић, пештански парох, Гига Гејшић, друштвени кум, Антоније Хаџић, бивши председник друштва. Јеша Радојкић и Јован Туроман, бивши члан „Преоднице“.

Свест о словенској узајамности јака је и негују се везе те узајамности. Ове. године ступа „Преодница“ у тешњи додир са Хрватима, те одлучује да своје саставке шаље и у лист „СЈазопохи“.

Као принова друштвеног рада за ову годину може се сматрати декламација на појединим седницама. Декламатори су: Стеван Малешевић, Ђојђе Звекић, Танасија Јанковић, Душан Стојановић. А приказивани су одломци одабраних дела српске књижевности на пример: „Граов Лаз“, „Ноћница“, „Минадир“, „Кад млидија умријети“.

Ове године претрпела је „Преодница“ велики губитак. Оснивач друштвени, највреднији члан и оснивач критике у „Преодници“, Коста Руварац, умире 5 јануара, у својој двадесет седмој години. Да се види колико је друштво поштовало свога члана, износимо ова решења друштвена: „1. Да се туга за покојником у друштвени записник стави. 2. Да чланови „Преоднице“ 6 недеља црнину носе. 5. Да „Преодница“ родитељима покојниковим утешно писмо пошаље. 4. Да његово место у селницима за годину дана празно оставе. 5. Да му „Преодница“ од своје стране парастос да. 6. Да се његова смрт има јавити званично другим друштвима, с којима је „Преодница“ у свези. 7. Да се све ово у јавним листовима јави. 8. Да се на једној седници „Преоднице“ њему у спомен беседа одржи.“ Оваке почасти није имао ни један члан „Преоднице“. У друштвени записник уведоше: „Држећи да је праведно и целисходно, да се ваља не само вежбати на књижевном пољу, но и поштовати и свагда љубити оне, који на томе пољу најсвесрдније радише, заклучише чланови овога друштва, да се у спомен вресном и незаборављеном раднику „ПЏреоднице“, покојном Кости Руварцу, сваке године на Крстов-дан, дне 5 јануара, као на дан његове смрти седница држи, које би васколики рад његовој успомени посвећен

58