Srpski književni glasnik

С

~)

б Српски Књижевни ГЛАСНИК.

показује велике правилне простране равнице.: Пејзаж постаје испресецан и нарочито на ивици накострешава се шкрипама Џарте2) са шиљатим, оштрим и живахним облицима, удубљује се у дубоке вртаче, врло често без очевидне поређености и у највише случајева са стеновитим дном. Ово је пошумљена зона целог Пештера: велике јеле и црни борови усправљају се врло проређени, дајући понекад да се између њих примети понека кржљива буква или бедна бреза и изданци смрче. Онде где стење не достиже, између малих шумарака, расте ниско, али густо бусење, са многобројним миришљавим биљкама, са врло шареним цвећем. Никакво стално настањење на овим висијама, или врло ретко; овде: онде и само према низини, појављују се неколико бедних пастирских чатрља, кугластог облика, са једном округлом рупом при земљи као једини отвор.

Док висинска зона пада на Југ и на Југо·- Запад са једном врло одсечном стрмени, на мекше стене Рожаја и Бихора, Пештер силази на Север у врло благим и врло развученим облицима, у ниским гребенима са заокругљеним странама, које одвајају поређане катове, где каткад мирује по каква округла бара са трскама и брезама на ивици. Дрвеће нестаје и понека сива стена још се распознаје на страни каквог гребена. Трава је све освојила, и све покрива. Достигнута је велика површина Доњег Пештера, где се једва спушта, као у сје: ничком крају, једно благо велико улегнуће. Сличност се одмах истиче. Али на супрот висоравни Сјенице, висораван Пештера остала је једна велика област без отицања. Изгледа да ју је делање текућих вода поштедело до сада, и она целој области пружа најповољније услове за проучавање

старих облика. Нарочито испитивање пластике за поље Угло-.

Суходо треба да буде најпоучније у овом смислу. Ово поље“ у целини није ни најмање округло, као што је то Сјеничко,

већ се издужује према основи протегнутој Северо-Западу и

Југо-Истоку. Облици, међутим, немају ничега правилног. У ствари је сложено из више рукава, сачињавајући толико малих,

' Ово је бар случај за онај део области који сам сам прошао (највише пењући се до 1395). Врло је могуће да је другојаче на Истоку, где се узвишење појачава и према мапи прелази 1600 м.

2 Мапе за овај крај нарочито 1:75000 су потпуно недовољне или нетачне.