Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 871

да унапреди своју територију, да обезбеди благостање и срећу свога народа и напредак свога народнога живота“. Затим је бугарски делегат Др. Данев учинио ову изјаву: „Силе су 31 марта ове године дале уверавања да ће будућа бугарско-турска граница ићи од Црнога Мора источно од Мидије, реком Ер: гене до Муратли, а затим између Решана и Малгаре вододелницом до Јегејскога Мора на Ериџе источно од Еноса,“ Завршио је напоменом да су Силе раније обећале да ће Савезници у међународној комисији у Паризу имати исту улогу каои делегати Сила. Уз ово рекао је неколико пунонадежних ствари за Турке.

Српски делегат је захвалио влади енглеској и Сер Едварду Греју на заузимању у пигању о миру.

Црногорски делегат је учинио ову изјаву: „Ми закључисмо мир, јер друкчије не могосмо, и ми смо дубоко разочарани условима под којима је мир наметнут. Наша земља је учинила више жртава него икоја друга, па су нам одузети сви плодови победа. Европа је поступала као с децом које шибају. Енглеска је играла главну улогу у Скадарскоме Питању, зато је ми сматрамо као нашега дужника. Ми рачунамо на њу да добијемо неке мање измене у арбанаској граници за зиратне земљу, а и отворен пут између Пећи и Подгорице“.

Грчки делегат је изјавио да рачуна да ће, чим се обнове дипломатски односи с Турском, повратити се у живот сви уговори и конвенције раније закључене. Исто тако је изјавио да Грчка рачуна да ће се и Дарданели одмах отворити.

Турски делегат је примио у начелу ове изјаве колико се тичу Турске.

Тада је Др. Данев тражио да се потпише протокол по коме прелиминарни уговор о миру постаје извршан од дана потписа не чекајући на ратификацију, како је то дошло из ненада. Српски и грчки делегати нису потписали тај бугарски предлог.

Мир се закључио са Турском, и тешкоће, врло велике, јавиле су се између Бугарске и Грчке, и између Србије и Бугарске, због деобе територије. Бугарска тражи данас и од нас и од Грка сву заузету територију од линије Енос—Мидија па до Охридскога Језера. Другим речима, она тражи да будућа граница између Србије и Бугарске буде линија која би