Srpski književni glasnik

576 Српски Књижевни Гласник.

осетити! Још се неће ни петли јавити, и ви ћете већ знати да сте лагали! Да! Пред четрдесет и осам сати, у ово исто време, код магазина, на зиду...

крисшијан: Ја томе нисам крив! То је било против моје воље...

Докшор: Нико није никада ништа крив! Да! То је! И све што се збива, није ни могло другче да буде! Да! Атли: покрај тога — да! У осталом! Факат је да ће вам дете умрети!

Крисшијан: Што ме мучитет Слушајте и мене! И ја имадем своје аргументе! Прво: ја се начелно нисам слагао са централним одбором, и то сам увек истицао! То је била борба челом о чело, то није била лаж! А друго, мени су дане гаранције да се неће крв пролевати.

Докшор: Да, да! Начелан сукоб, гаранције! Може бити да је све то тако како ви велите! Али прво: ви и немате начела никаких, а друго: какве су вама гаранције дали“ Ха-ха! Ко вам је дао те гарачције7 Нико вам није дао ниKake гаранције, јесте ли ме разумели 7 А најпосле, ви сте хтели смрт оним људима! Ви сте хтели ту смрт, и ту, неколико минута пред тим, ви сте ту исту смрт осећали као свој триумф! Слушајте ме! Шго се узрујаватет Ја вас не оптужујем! Ја само говорим како је било...

Крисшијан: Мени су дане гаранције...

Докшор: Чекајтс! Допустите да свршим! Хтео сам да кажем да сге ви баш на влас такав какав јесте! Ето то! А и нема смисла да се ми ту нешто нарочито објашњавамо! То доиста нема смисла!'Да! Све је то тако одвратно плитко! Та грозна, скоро антипатична пличина, то сте ви цели! Неки ниски криминални нагони, замотани у папир најнеинтелигентније штампе! Да, тако! То сте ви! Убили сте петорицу, и Ачдреј шести, и јадни онај Ксавер, и тројицу у тунелу, и вечерас на гробљу четворица! Добро сте почели! Четрнаест глава! Вама је то јасно сада, у тај трен, што значи заправо тих четрнаест крвавих глава! Али само трен! Чим ви о томе мислите, већ лажете! Ето, ето, ви се већ спремате да то порекнете! Би ћете то порећи дапаче с неким изврсним талентом! Ето, на! Ви већ имате аргуменат контра! А сутра у опште нећете више ни признати да сте и разговарали са мном. Такав сте ви, и ту се ништа не може!