Srpski književni glasnik

592 Српски Књижевни Гласник.

стар за Индију, Монтеги, тврдећи у једном јако запаженом интервјуу да би уклањање Султана из Цариграда имало врло неповољног дејства на мухамедански живаљ у Индији. И Енглеска је после дуге дискусије пристала да Турска остане у Цариграду. „Решење Савезница да се дозволи Турцима да остану у Цариграду, донето је, каже Лојд Џорџ у једном говору у Доњем Дому, пошто су свестрано проучене све добре и рђаве стране тога остајања“. Поред оне агитације у Индији о којој говори Монтеги, на решење да Султан остане у Цариграду утицала је нарочито жеља да се он одржи у зависности од Енглеске. „Ми истина имгмо велику флоту у Цариграду, рекао је Бонар Ло у фебруару 1920 у парламенту енглеском, али ако се турска влада пребаци у Конију, ми бисмо јој могли само упућивати ноте, а не бисмо били у стању да јој покажемо да смо силни, а у земљама као што је Турска само се сила поштује“.

У ствари, енглеска влада с правом се бојала да ће Турска, прогната из Европе, пасти у руке бољшевистичке Русије, која је у то време ширила своју акцију по Малој Азији и све се више приближавала територијама које су важиле као сфера енглеског утицаја. Бољшевизам, продирући на исток, није дејствовао, разуме се, својом социалном идеологијом, већ својом тежњом да се одупре енглеском империализму. Он је био синтеза оног незадовољства које је енглеска политика на истоку изазивала. Професор Баранатула довео је 1919 године једну авганску мисију у Москву и тражио споразум са Совјетском Владом. „Ја нисам, рекао је он тада једном новикару, ни комуниста ни социалиста. Мој политички програм састоји се сав у изгнању Енглеза из Азије. Ја сам непомирљиви противник европског капиталистичког освајања Азије, који у Енглеској има свога главнога агента.“ Тако су совјетску акцију у Азији схватили и Авганистанац, и Персијанац, и Курд, и Арапин, па и Индијанац.

Севрски Уговор је несумњиво резултат жеље Енглеске да турску владу извуче из непосредног утицаја совјетске Русије, а да ипак задржи за себе господарство над мореузима. Султан је имао бити задржан у Цариграду под утицајем оне моћне флоте с којој говори Бонар Ла, али су Д рдачнели одузети од Турске и стављени, привидно, под међународну контролу, а у ствари под власт те исте флоте. Мореузи, каже 37. чл. тога.