Srpski pčelar

да, сутрадан наћи ћемо у тањиру сасвим водњикав мед, а за који дан биће течан као вода. Зато ко мора да држи судове с медом у подруму, мора их врло добро затворити, да влажан подрумски ваздух не дође до меда. Мед се почање кварити одозго. Када пчелар впди да је мед на површини јако воден и да се осећа на киселину, треба да одмах тај водени мед одвади, док не дође до густога меда. Ако то не уради, поквариће се мало по мало цела канта до дна. Најсисурнији је пчелар, када му се мед ушећери. ушећерен мед може годинама стајати, а мед који се дуго не ушећери, него бива све воденији, хоће лако да се поквари. Но ако је мед јако густ, мада није ушећерен, не треба пчелар да се брине, јер има меНова који се читаве године не ушећере, а има их који се у шећере за неколико дана. И један и други мед је добар. Ко хоће да му се мед ушећери, треба да га чешће промеша и да га преноси из топле стаје у хладну где се мрзне, и обратно неколико пута. Тако раде Американци, па кад се мед сасвим ушећери. секу га на коцке, као ми сапун, и тако продају. Како они то раде, говорпћу другом приликом. Ппт 85. Мед из американки сам истресао, али шта да радим са плетарама ? Неке су дотерале до даске, па сада дангубе, старачац (бели босиљак) тек почиње да Цвета. Како да се помогнем? Одг. Можда ће вам бити познато, да су наши стари пчелари у добрим годинама своје кошнице „укопавали. Старп пчелар, када хоће да се похвали са којом годином, каже ја сам те године већ о Св. Илији своје ројеве укопавао“. Шта значи „укопавати кошнице ? Значи под кошницом ископати рупу, да би пчеле могле даље водити саће. Тако су радили па и данас раде наши пчелари стара кова. Линебуршки пчелари, када саће допре до даске, подмећу под кошнице колутове оплетене од сламе, а ако немају колутова и они више пута своје кошнице укопавају. Али линебуршки пчелари раде још нешто. После ројидбе, када до земље,а легла у њему нема, они

181