Srpski pčelar

дати десетак кошница, па ће ти онда она твоја дивна јабука родити обилан род и ти ћеш ме радосније дочекивати и са мном заједно певати: сиака TiS'k показ4виил<B свНјтх. 23/11. 1909. Сима Жигић парох.

Сима Жигић парох.

Књижевност.

Добили СМО 1. И 2. број ЛИОТ „Rodna gruda", који излази у Загребу, а уредник му је Јоспп Предавец. Лист ће доносити „најглавније ствари из свих знаности, иосебице пак из знаности, којеговоре о природи, о повјести и о земљопису; затим из онпх, које говоре о госиодарству, обрту и трговини, пак онда о праву и закону. Напокон ћемо што више разлагати оне знаности, које уче о о друштву, о и школи, о држави, о животу иашега народа и о живогу других народа. Судећи по 1. и 2. броју овога листа можемо га препоручити својим читаоцима.

Пабирци.*

Нектар има 60°— 8G° воде и није ништа друго него растопљен тршчани шећер у води, у којем има и декстрина, гуме и етерских зејтина. Послије кише има више нектаоа у бпљци,. а кад је суша, усише нектар у њој. Што је даље од екватора к сјеверу, то је све више у чашицама цв.јетним нектара, а тако псто имају биљке више нектара на висини, него у долини на подножју бријега. Један струк црвене лјетелине даје 7, 93 mg.. нектара, 12 4 струкова дају 1. g. 125,000 1. kg. Сваки струк има до 60. цвјегова. Дакле пчеле морају обићи 7.500.000 цвјетова од. дјетелине, да саберу 1. kg. нектара, Цвјетови пружају пчели нектара све донде, док се не оплодеКако се оплоде пак, усахне одмах и нектар. Нектара има ујутру највише, па га је све мање, што је ближе подне. Око три сахата послије подне пуне се чашице цвјетне нектаром. То се може на. пчелама лијепо опазити. Кад има паше, пчеле ујутру леге јако, па око десет сихата престане лет сасвпјем, а око три сахата послије* подне ночиње опет јак лет. * Под знаком сабира пабирке уредник „Српскога пчелара".

80

За све што се тиче администрације од I. јануара 1903. треба се обраЂати на „Српсиу пчеларсву задругу у Руми“. Рукописе, нњигв и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на: Уредништво „СРПСНОГА ПЧЕ/IАРА“ у Нарловце. Влаеник и издавалац Српека Пчеларека задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије. 279. 1909.