Srpski pčelar

је спремљених мотака и на њима привезаних кошница. Док се не би рој смирио ми смо деца прашином заустављали рој. да не пређе преко главног сокака. Обично се ројеви хватали на дрва у дворишту или на багрену нред кућом Ту би стајали до увече и тада је већ и Поја дошао из аде, ua би рој однео у пчелињак За услугу добивали бисмо по парче меда у саћу. ПорФирије је био речит човек Кад је говорио, речи је одсецао. Већ само то уливало је нама деци неки страх. Заиста евојом речитошћу могао је задобити нроФ. Живановића и за то је право, да му се данас баш име спомене, када приређује „Српска пчеларска задруга изложбу пчеларску и . Ја то ево и чиним са особитим задовољством и велим, да Антоније Лутров неје ударио на правога човека него на каквог мутоњу пчелара ми Срби не бисмо имали оно, што данас имамо Ми бисмо још и данас чекали на једног Јована Живановића српског Ђерзона. Нека је дакле хвала ПорФирију Николићу а српском Ђерзону још многаја љета ! 10/VII. 909.

Сима Жигић парох.

Добротвори привредне омладине

Познати благородни добротвори госиодин Евгеније Думча и госпођа Петронела Думчина из Сентандрије иоложили су код Ориске Ванке опет 10.000 круна с наредбом, да се оснује одмах сада, дакле још за живота њихова нарочита њихова Фундација за унанређење срискога привреднога подмлатка. Нека им је слава и хвала !

Пабирци.

Накнада за штету. Око Данцига вјеџбали се војници у пуцању с топовима. Око једнога села се највише пуцало и у том су селу пчелари имали штете. Многе су пчеле на јаку пгцњаву појуриле напоље и пропале, а осим тога се појавила срдобоља код слабица. Једап пчелар, који увелико пчелари, пријавио је војничкој власти штету, која му је нанесена од пуцњаве топова и тражи одштету. Вриједно је знати како ће власт у овом случају поступати. Из Залужнице код Оточца пише парох Мих. Шумоња, да је добио од 30 американки 410 кгр. меда. Народи су му јаки као гром, а бијели босиљак као посијан. Скоро га је киша освјежила и нада се, да ће бити меда још. Многп су му парохијани добили вољу на ђррзонке и на зиму ће их многи правити. Нова српска земљорадничка задруга основана и од суда лотврђена у Живаји (загребачка жупанија).

143